Доступність посилання

ТОП новини

Українське Різдво у Великій Британії


Олекса Семенченко Лондон, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Різдво за Юліанським календарем українці у Великій Британії відзначають по-різному.

Старше покоління, що більше тримається громади і вже не одне десятиріччя прожило в цій країні, переважно йде до українських церков, які діють у Великій Британії. Одначе в останні роки українців тут значно побільшало за рахунок нової хвилі прибульців.

Це середовище неоднорідне. Тут є, зокрема, багато висококваліфікованих фахівців, що працюють у престижних британських інституціях. Їхні зв’язки з українською громадою, як правило, не такі міцні. Проте й вони намагаються не забувати про українське Різдво, хоча воно й припадає на несвятковий за британським календарем день.

Про Різдво я говорив зі Світланою, що приїхала до Великої Британії кілька років тому і працює на одну всесвітньовідому британську компанію.

Два Різдва — це добре

«Три роки по тому, як я сюди приїхала, я все-таки почала святкувати місцеве Різдво, яке в Україні називають „католицьким“, із однієї причини: як на мене, витоки Різдва лежать у поганському святі середини зими, коли давні слов’яни відзначали сонцестояння. Тож особливого зв’язку саме з конкретним днем народженням Христа нема. Суть для мене у тому, щоб відсвяткувати свято із друзями, з родиною і з усім суспільством. Позаяк усі навколо святкують 25 грудня, я теж це роблю у той-таки день», — каже Світлана.

Однак вона не забула і дату 7 січня. Тим більше, що цього року вона припадає на вихідний день: «Сьомого січня я головним чином святкую в колі сім’ї. Мій чоловік — американець, але він потроху вивчає наші традиції. Тож він не проти. А цього року до мене приїжджає сестра, то ми влаштуємо на Святвечір вечерю з 12 страв. Щоправда, 12 пісних страв, як на мене, забагато. То, може, ми все-таки туди і ковбаски вкинемо».

А ще Світлана вважає, що «два Різдва» — це добре з практичного погляду: «Одна з переваг полягає у тому, що розпродаж у крамницях починається після місцевого Різдва, і на українське Різдво сягає апогею. Тому все можна купити дуже дешево. Тож основні святкування й застілля в нас усе-таки на місцеве Різдво, а от подарунки ми купуватимемо на українське. Таким чином, ми вб’ємо двох птахів одним каменем, як кажуть наші сусіди-англійці».
XS
SM
MD
LG