Доступність посилання

ТОП новини

Продуктові пайки і штовханина — новорічні «подарунки» київського мера


Леся Штогрин Київ, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Спочатку їх приносили додому, тепер пенсіонери Києва стоять за пайками у черзі. Ще одна відмінність столичних післяноворічних реалій від виборчої пори: тоді пакети з харчами роздавали від імені кандидата на мера, тепер від чинного міського голови. Організатори акції запевняють: Леонід Черновецький виклав 3 мільйони гривень зі власної кишені.

«За пакет — до переможного кінця» — мабуть, таким був девіз пенсіонерів, які прийшли за продуктовим набором від столичного мера. Щоб отримати кілограм рису, цукру, олію, згущене молоко, 2 види паштету і шоколад у пакунку з логотипом Блоку Леоніда Черновецького, літнім людям довелося вистояти кількагодинну чергу, посваритися і навіть поштовхатися.

По «своє» — якнайраніше

Однак, стверджує координатор проекту Вікторія, паралельно з’ясовуючи стосунки з пенсіонерами, у плутанині та чергах люди винні самі: «Люди самі це створюють, розумієте, самі створюють. Вони прийшли всі одночасно. У нас люди хочуть бути найпершими. От сказали прийти з 9-ї до 6-ї — всі прийдуть о 9-й, вони не прийдуть о 6-й, коли людей не буде».

Проте, незважаючи на всі «але», ті, кому благодійний пакунок таки перепав, були задоволені.

«Пайок забираю, бо це моє, з моїх відрахувань, чи як сказати. Я 41 рік пропрацювала, то я сподіваюсь, що маю право на цей 20-гривневий пайок».

«Ніхто більше, крім нього, не дав цих подарунків. Для пенсіонерів це правильно. І чим частіше, тим краще».

Депутати Блоку Черновецького: подарунки профінансував мер

Проводити такі акції не рідше від одного разу на рік обіцяє співголова фракції Блоку Леоніда Черновецького у київській міськраді Алла Шлапак — якщо знайдуться спонсори. Вона запевняє, що цього разу допоміг сам мер.

«Ця акція є щорічною. Це було одним із наших зобов’язань, і наших і Леоніда Михайловича, під час передвиборчої кампанії, про те, що ми будемо здійснювати підтримку малозабезпечених киян. Він за власні кошти вніс доброчинний внесок до благодійного фонду, були закуплені продукти. І депутати від блоку Леоніда Чернівецького сприяють у організаційному плані. Через наші громадські приймальні здійснюємо видачу цих продуктових наборів. Не менше ніж раз на рік. Але це виключно за благодійні кошти людей, які мають таку можливість», — каже Алла Шлапак.

Подарунки не перекрили невдоволення

Утім, навіть благодійні пакети не змогли загладити непопулярність останніх рішень київського мера. Таких, зокрема, як підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

«Ну то й що? Подарунки подарунками. Але, пробачте, коли квартплату в три з половиною рази підняти, то це… як це назвати?»
XS
SM
MD
LG