Доступність посилання

ТОП новини

Харків: Єдиний в Україні хоспіс може стати мережею


Олена Солодовнікова Харків, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Харкові на початку року стартувала програма створення мережі лікарень-притулків. Такі центри паліативної медицини, де допомагають невиліковним хворим, давно існують за кордоном.

Ця чотириповерхова панельна будівля на околиці міста колись була звичайною поліклінікою. Тепер це хоспіс — установа, що поєднує будинок для людей похилого віку та лікарню. Всередині обстановка відповідна радянському уявленню про затишок: просторі темні коридори та стіни з облущеною штукатуркою. Більшість пацієнтів — а це старенькі та онкохворі — не виходять із палат. Цілісінький день вони проводять лежачи в ліжках.

Харківський хоспіс розрахований на вісімдесят місць. За міжнародними стандартами, у такій установі їх повинно бути не більше від тридцяти. В іншому разі важко забезпечити так званий «родинний догляд».

Хоспіси будували ще у Середньовіччі — для прочан, що хворіли, ідучи до святих місць. У Харківському центрі паліативної допомоги також не забувають і про душу людей, які тут перебувають. На території є церква. Для тих, хто не може ходити, проводять радіотрансляції служб усіх конфесій.

Директор хоспісу та за сумісництвом диякон Української православної церкви Віталій Екзархов каже: «Звичайно, ми намагаємося брати людей, у яких уже не має ніякої можливості видужати. Хоча деяким із них стає краще. Нещодавно виписали тяжкохворого на онкологію пацієнта, якого клали з твердою впевненістю, що він помре через 2—3 місяці».

Принцип роботи – дати надію

Микола Іванович, який давно розміняв восьмий десяток, теж сподівається на краще: «Я ще не можу добре ходити, але, гадаю, прийде час — випишуть».

Ось і чути час від часу, як бабуся тихо співає веселих пісень своєї молодості. А дідусь декламує сусідові по палаті власні вірші.

Соціальна частина допомоги хоспісу у багатьох випадках пов’язана з житлом. Директор Віталій Екзархов розповідає про певні зловживання родичів: «Часто-густо родичі намагаються покласти до нас людину, щоб заволодіти її житлом, звільнити житлову площу або поселити туди внуків чи правнуків».

Втім, для більшості сімей наявність такого закладу — все ж таки єдина можливість, не полишаючи роботи, забезпечити батькам добрий догляд. До того ж хоспіс значно розвантажує працівників швидкої, якім не треба по декілька разів на день виїжджати до хворого пенсіонера.

Щоб повністю задовольнити потреби Харківської області в хоспісах, необхідно створити такі центри ще на 200 місць. Для виконання програми міський бюджет передбачив цього року 3 мільйони гривень. Чиновники кажуть, що без залучення коштів від меценатів не обійтися.
XS
SM
MD
LG