Доступність посилання

ТОП новини

«Магія» в сучасному світі: чи варто ставитися серйозно?


Інна Набока Київ, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У новорічні та різдвяні дні особливо зростає інтерес до усього чудесного, містичного, таємничого. Це й не дивно, до цього спонукає сам дух цих свят і пов’язані з ними народні звичаї. Але чи варто ставитися серйозно до «магії» в нашому побуті в усі інші дні року?

У сучасній людині парадоксальним чином уживається віра в науково-технічний прогрес з потягом до магії, містики і навіть відвертого марновірства. В принципі, цей інтерес можна зрозуміти — адже в світі багато речей, яких ми не розуміємо, які не можемо пояснити елементарною логікою чи відомими нам законами природи. Очевидно, що є і незвичайні, високодуховні люди, яким відкрито більше, ніж іншим смертним.


Посттоталітарний простір прагне чудес

Але особливим попитом на чудеса відзначається постсовєтський простір. Зрозуміло, що ворожки, цілителі, екстрасенси існували в країні рад і раніше, але, з огляду на радянське законодавство, у напівпідпільному стані. З демократизацією суспільства ще в часи перебудови вони вийшли на поверхню, де їхні послуги стали вельми затребуваними.

Адже в часи перемін, нестабільності, невпевненості в завтрашньому дні потяг до містики завжди зростає. Коли людина не бачить можливостей впливу на своє життя в реальному світі, їй здається, що допомогти можуть якісь надприродні сили. Крім того, тоталітарна держава привчила своїх громадян до того, що ними завжди хтось опікується, вирішує за них їхні проблеми, і відучила покладатися на себе самих.

Сторінки рекламних видань зарясніли оголошеннями про цілителів і ворожок.

Нещодавно в одній газеті я побачила об’яву, що наче зійшла зі сторінок «Гаррі Поттера»: «Центр практичної магії». Реклама обіцяє приворожування і зміну карми, поради з бізнесу і зняття пристріту й депресій, причому з гарантією і навіть по фото, магічне кодування від алкоголізму і вирішення судових справ.

Ми, нетямущі, стараємось, нервуємо, чогось добиваємось. А виявляється, все надзвичайно просто: прийшов, заплатив — і «закодувався на успіх».


Окультизм як милиці для народу

Ну, а якщо серйозно, психологи вважають, що найчастіше до окультних послуг вдаються нерішучі, невпевнені в собі люди, ті, хто страждає від комплексу меншовартості. Вони легко піддаються навіюванням. А допомога «магії» потрібна їм як своєрідні психологічні милиці.

Ще одна категорія — інтелектуально ледачі, пасивні, ті, хто хоче, щоб за них усе вирішив хтось інший, і цей же «хтось» і відповідав би за наслідки цих рішень. До речі, цією нашою схильністю перекладати відповідальність за власну долю на інших користуються не лише ворожки і чаклуни, а й деякі політики. Втім, це вже інша тема.

А от про те, чому діють на нас усі ці ворожіння, «кодування» і чари з погляду психології, поговоримо наступного разу.
XS
SM
MD
LG