Доступність посилання

ТОП новини

У Криму завершили буксирування до Керченського порту судна «Одіск» з хімречовинами.


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 08 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму завершили операцію з буксирування до Керченського порту суховантажного судна «Одіск» з небезпечним вантажем хімічних речовин на борту. 5 січня на цьому судні загинули 2 члени екіпажу. Решту госпіталізували до Лівадійської лікарні.


Представник кримського главку Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України Ірина Шахно повідомила, що вночі буксир Військово-морських сил України «Кременець» завів судно «Одіск» до Керченського порту. Плавзасіб під прапором Сьєра-Леоне пришвартували до 9 причалу для подальшого розвантаження. Останню операцію поки що не починають: чекають сухої погоди. Ірина Шахно: «Судновласник ухвалив рішення буксирувати судно до місця завантаження, тобто у порт Керч, де є відповідні пірси та умови для збереження хімречовин. Буксирування тривало близько 30 годин. Протягом усієї операції на судні перебували співробітники МНС, які здійснювали моніторинг хімічних процесів у трюмах корабля», — повідомила представник МНС.

Судно «Одіск»: люди і вантажі

Суховантажне судно «Одіск» з 10 членами екіпажу і 2 тисячами тонн хімречовин на борту вийшов з Керченського порту 3 січня. 5 січня, коли судно перебувало на рейді Ялтинського порту, капітан повідомив про смерть одного з матросів і захворювання ще кількох. Згодом помер ще один моряк. Загиблі – 23-рiчний матрос з України та 26-рiчний електромеханік з Росiї.

За попередніми даними, судно перевозило феро-силіко-марганець, який використовують у металургії, він під час взаємодії з водою виділяє отруйний газ фосфін. Саме він, очевидно, і став причиною отруєння моряків. Ірина Шахно: «На борт піднялися фахівці-хіміки, які взяли необхідні проби води і повітря. І ті показали відсутність отруйних речовин як поблизу корабля, так і на його палубі. Тож говорити про шкідливий вплив отруйних речовин зараз безпідставно. Проте проведені дослідження показали перевищення максимально допустимої концентрації фосфіну у надбудові корабля і збільшення його концентрації з наближенням до трюмів і вантажу у майже 200 разів».

Хворі: статистика

Зараз 8 членів екіпажу перебувають у Лівадійській лікарні Ялти, троє з них – у реанімації, в тому числі один – у важкому стані. Правда, за останніми даними, лікарі зафіксували певне покращення його стану, зокрема, він уже самостійно дихає, хоча криза ще не минула.

Операцію з ліквідації хімічної загрози на судні “Одіск” координував міністр з питань надзвичайних ситуацій України Нестор Шуфрич. У Ялті він, до речі, заявив, що судно “Одіск” з хiмiкатами на борту не становить загрози для навколишнього середовища i життя кримчан.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG