Доступність посилання

ТОП новини

Мирослав Маринович про відставку архієпископа Варшави: «Я сповнений дуже змішаних почуттів».


Київ, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відставка варшавського архієпископа Станіслава Вельґуса внаслідок висунених проти нього звинувачень у співпраці зі спецслужбами за часів комуністичного режиму викликала чимало відгуків у світі.Коментар віце-ректора Українського католицького університету Мирослава Мариновича.

Мирослав Маринович
«З одного боку, я в чомусь навіть заздрю полякам, тому що вони мають сміливість і суспільну можливість братися за такі значущі теми і їх якимось чином вирішувати. Факт співробітництва єпископів у радянський час, вищих ієрархів Церкви у всьому пострадянському просторі, може, за винятком Прибалтики, взагалі не обговорюється. І я думаю, що це свідчить, власне, про більший демократизм Польщі в порівнянні з Україною. Це загальна картина.

А тепер подивимось ближче до цього конкретного випадку. Люстрація завжди приносить біль, тому що вона не ставить питання про те, як людина вела себе після того, коли вона підписала угоду про співпрацю з КГБ. Це по-перше. По-друге, люстрація зовсім не аналізує, якою була та співпраця. Добре, людина підписала з якихось міркувань. Але яку кривду вона нанесла суспільству? І в цьому є глибинна слабкість люстрації, і це дуже чітко проявляється зараз в польському суспільстві. Воно розколене. Одна частина вважає, що такі акції потрібно проводити для того, щоб унеможливити колабораціонізм з будь-якими агресорами, нападниками в майбутньому. Інші вважають, що люстрація сліпа, і що спроби польської преси очорнити всіх і вся є уже понад міру. Тому я сповнений дуже змішаних почуттів: і якихось позитивних, і виразно негативних. І я поки що не можу в собі збалансувати їх».
XS
SM
MD
LG