Доступність посилання

ТОП новини

Британська поліція розслідує справу про крадіжку картин із бібліотеки Союзу українців у Великій Британії.


Олекса Семенченко Лондон, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У британській столиці триває слідство у справі викрадення з бібліотеки Союзу українців у Великій Британії (СУБ) імені Тараса Шевченка низки картин та скульптур українських митців. Крадіжку вчинили у дні, коли британці святкували Різдво, і вулиці престижної дільниці Ноттиґ Гілл британської столиці, де розташована бібліотека, були майже порожніми. Поліція не коментує справи,щоб не завдати шкоди перебігові слідства. Проте Радіо Свобода зв’язалася з ґенеральним секретарем СУБу Федором Курляком, що повідомив про деякі обставини крадіжки.

Емблема Союзу українців у Великій Британії.
З бібліотеки імені Тараса Шевченка, яка ділить приміщення у Ноттинґ Гілл з однойменним архівом, зникло кілька мистецьких творів, серед них – картини Костянтина Трутовського й Панаса Заливахи та скульптури Григорія Крука. Говорить ґенеральний секретар Союзу українців Федір Курляк: «Можливо, прийшли тільки з однією метою – викрасти картину славного українського митця Костянтина Трутовського. А позаяк вони вже дісталися до будинку, то прихопили й деякі інші картини і кілька скульптур Григорія Крука. Тепер намагаємося повідомити весь світ про цю крадіжку, щоб злодії не скористалися з нагоди і не продали наших крадених картин та творів Крука нашвидкуруч».

Зацікавленими могли бути українці або інші східні європейці

Пан Курляк сказав, що в приміщенні бібліотеки не було системи сиґналізації та охорони, та після цього випадку доведеться посилити заходи безпеки. Він також заперечив повідомлення на українському інтернет-сайті maidan.org.ua про те, що зловмисники, начебто, викрали й архів. Не взяли ні комп’ютерів, ні невеликої суми грошей із сейфу, хоча злодії й відкрили його. Курляк вважає, що твори мистецтва могли бути викрадені на чиєсь замовлення, а перелік картин вказує на те, що зацікавленими могли бути лише українці або інші східні європейці. Він розповів, як уперше прибув на місце злочину: «Дісталися до будинку через переднє вікно, зламали троє дверей усередині, щоб потрапити до самої бібліотеки. Крім того, ніякої іншої шкоди не заподіяли».

Торонто і Лондон: звичайний збіг?

Крім британської поліції, СУБ повідомив про злочин також Interpol. Поінформовані й торговці творами мистецтва. Організація також звернулася з проханням до лондонської поліції надати для перегляду плівки з камер спостереження, які можуть бути встановлені десь в околицях бібліотеки. Адже неподалік знаходиться посольство Чеської Республіки та інші важливі будівлі.

Оглядачі звертають увагу на те, що пограбування бібліотеки імені Шевченка сталося практично в ті самі дні, коли у канадському місті Торонто злодії викрали п’ятиметровий бронзовий пам’ятник Тарасові Шевченку, який безтурботно простояв там багато десятиріч. Тож виникають запитання щодо того, чи є ці карні акції проти українських установ Заходу звичайним збігом.
XS
SM
MD
LG