Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь зупинила транзит російської нафти до Європи.


Валерій Каліновський Слухати: Мінськ, 8 січня 2007 ( RadioSvoboda.Ua) – Це результат російсько-білоруської суперечки щодо мита, яке Білорусь від початку року запровадила на транзит російської нафти своєю територією. Такою була відповідь Білорусі на те, що Росія запровадила експортне мито на свою нафту для Білорусі зокрема.

Білорусь – Мітинг протесту біля посольства Росії у Мінську проти нових тарифів Газпрому.
З приводу припинення транзиту російської нафти через Білорусь до Європи білоруський МЗС виступив зі спеціальною заявою, у який зняв відповідальність з офіційного Мінська. Речник МЗС Андрей Папов переконаний, що тиск на нафтопроводі «Дружба» впав ще на російській території.

Водночас головний інженер білоруського підприємства «Гомельтранснафта «Дружба» Аляксандр Бардовський повідомив Радіо Свободі, що транзит російської нафти зупинили за наказом з Мінська: «Так, певне зменшення відбулося, це зроблено на розпорядження концерну «Бєлнафтахім».

Між тим у самому концерні «Бєлнафтахім» цю інформацію спростували. Говорить начальник управління компанії Мікола Давгапалец: «Ми ні про що таке розпоряджень не давали. Це я вам кажу авторитетно. Республіка Білорусь подібних рішень не ухвалювала».

Голова «Гомельтранснафти» Аляксєй Касьцюченка поклав відповідальність на російську сторону, яка начебто сама зупинила постачання нафти європейським споживачам.

«А ви крадете нашу нафту»

Тим часом голова російської компанії «Транснєфть» Семен Вайншток звинуватив Білорусь у несанкціонованому відборі російської нафти. За його словами, 6 січня Росія втратила через це 80 тисяч тонн цієї сировини. Росія звинувачує Білорусь у антиринковому варварстві. Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Росії Андрей Шаронов повідомив, що у понеділок вранці російська кампанія «Транснефть» дійсно зупинила постачання своєї нафти через Білорусь, але лише після того як, як Білорусь почала забирати її нафту: «Білоруська сторона послідовно скорочувала аж до нуля транзит нафти до Європи, накопичувала її, бажаючі накласти на неї арешт після того, як запровадила незаконне, на наш погляд, транзитне мито на перекачування нафти».

Який привіт, така й відповідь

Конфлікт пов’язаний з білорусько-російською суперечкою довкола митних тарифів на нафту. Російський уряд з 1 січня запровадив експортне мито на нафту, що постачається в Білорусь у розмірі 180 доларів за тонну, що зробило нерентабельною роботу білоруських НПЗ. У відповідь Білорусь запровадила транзитне мито – 45 доларів за тонну нафти, що викликало обурення в Москві.

Увечері в понеділок білоруська урядова делегація терміново відбула до Москви для переговорів зі врегулювання конфлікту.Поки що трубопровід «Дружба» порожній.

Українські споживачі, як кажуть фахівці, не постраждають від цього, тому що українські підприємства не брали з цього трубопроводу сировини – вона йшла лише транзитом до Німеччини та Польщі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG