Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 9 січня


Віктор Недоступ Київ, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні день народження фотографії, день першого у Новому Світі перельоту на повітряній кулі, день відкриття штаб-квартири ООН та день, коли сірійські й ізраїльські лідери вперше за 50 років обідали за одним столом.

9 січня 1570 року, підозрюючи, що Новгород та всі його мешканці нібито хочуть перейти під протекторат Литви, російський цар Іван Грозний із сином і основним військом прибув до міста і влаштував судилище над зрадниками — щодня піддавали тортурам і убивали від п’ятисот до тисячі новгородців. Страти тривали п’ять тижнів, після чого місто розграбували, а цар виїхав назад до Москви. За оцінками спеціалістів, за цей час убили до 60 тисяч людей — не жаліли нікого, ні дітей, ні жінок, ні слуг божих, а похорони загиблих у Новгороді тривали аж до осені.

1793 — Француз Жан-П’єр Бланшар здійснює перший у Новому Світі політ на повітряній кулі. Він стартує у Філадельфії і, пролетівши 20 кілометрів та досягнувши висоти 2 кілометри, приземлюється в містечку Вудбері (штат Нью-Джерзі).

1951 — У Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй.

1957 — Через провал британської політики в період Суецької кризи (коли у 1956 році Велика Британія разом із Францією виступили на боці Ізраїлю під час окупації Синайського півострова, але під тиском ООН були змушені припинити агресію) Ентоні Іден іде з посади прем’єр-міністра Великобританії. Наступного дня його змінює Гарольд Макміллан.

1964 — Масові антиамериканські виступи в зоні Панамського каналу призводять до загибелі 21 мирного жителя та трьох американських солдатів.

1980 — У Саудівській Аравії страчують 63-х ісламських фундаменталістів, які у листопаді 1979 року захопили Велику мечеть у Мецці, неформальній столиці мусульманського світу.

А у 2000-му президент США Білл Клінтон дав обід на честь прем’єр-міністра Ізраїлю Егуда Барака та міністра закордонних справ Сирії Фарука аш-Шараа. Це був перший за останні 50 років випадок, коли ізраїльський та сірійський лідери їли за одним столом. Однак ніяких домовленостей про мирне врегулювання на Близькому Сході так і не вдалося досягти.
XS
SM
MD
LG