Доступність посилання

ТОП новини

83 роки тому народився кінорежисер Сергій Параджанов, якого вважають своїм митцем українці, вірмени та грузини


Серед іншого, Параджанов створив в Україні «Тіні забутих предків», що його і сьогодні багато хто називає найкращим українським кінофільмом. Через політичні уподобання його кілька разів арештовували. Після заборони жити в Україні Сергій Параджанов оселився у Тбілісі і там створив ще кілька фільмів, зокрема, «Цвіт граната», «Легенда про Сурамську фортецю», «Ашик Керіб».


Серед іншого, Параджанов створив в Україні «Тіні забутих предків», що його і сьогодні багато хто називає найкращим українським кінофільмом.

Вірменин із походження, Сергій Параджанов (справжнє ім’я — Саркіс Параджанян) народився 1924 року і виріс у Тбілісі, навчався у Тбілісі та Москві і став кінорежисером у Києві. Тут він 1964 року створив кінофільм «Тіні забутих предків», який отримав загалом 28 міжнародних нагород.

Через політичні уподобання його кілька разів арештовували. Після заборони жити в Україні Сергій Параджанов оселився у Тбілісі і там створив ще кілька фільмів, зокрема, «Цвіт граната», «Легенда про Сурамську фортецю», «Ашик Керіб».

Він помер у Єревані 20 липня 1990 року.
XS
SM
MD
LG