Доступність посилання

ТОП новини

У Москві чекають переговорів про вирішення нафтового конфлікту між Росією та Білоруссю


Валерій Каліновський Мінськ, 9 січня 2007 ( RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні у Москві чекають переговорів щодо врегулювання конфлікту довкола постачання російської нафти до Білорусі та її транзиту до Європи. Вчора цей конфлікт призвів до зупинки постачання нафти до Польщі та Німеччини білоруською частиною нафтопроводу «Дружба». У Євросоюзі висловили стурбованість і вимагають від Мінська та Москви негайних пояснень і відновлення роботи нафтопроводу.

Іще вчора ввечері до Москви відбула урядова делегація з Мінська на чолі з першим заступником міністра економіки Уладзімером Найдуновим. Очікують також на приїзд першого віце-прем’єра Андрея Коб’якова.

Білорусь хоче домогтися скасування експортного мита на купівлю російської нафти у 180 доларів за тонну, яке зробило втратною роботу її НПЗ. Але в уряді Росії кажуть, що плідних переговорів не може бути доти, доки Білорусь не скасує своє транзитне мито на перевезення російської нафти до Європи.

Знову звинувачення в крадіжці експортних енергоносіїв

Крім того, Росія звинуватила Білорусь у викраденні за останні дні 80 тисяч тонн російської нафти, яка йшла до Європи. Офіційної реакції Мінська на це звинувачення немає.

Усі відомства мовчать у відповідь на запитання на цю тему. Лише офіційне Білоруське телебачення назвало ці звинувачення «непорозумінням».

Правда, в тих заходах, які запровадила білоруська сторона стосовно російської нафти, є певне офіційне пояснення: білоруська митниця в листі до російської кампанії «Транснєфть» заявила, що вся нафта, яка перетинає білоруський кордон без митного оформлення, буде вилучатися у спеціальні сховища як нелегальна.

Коли ж Білорусь готова відновити транзит російської нафти до Європи? Представники уряду Білорусі відповідають: хоч сьогодні. Заступник голови концерну «Бєлнафтахім» Уладзімер Волкав дає знати, що перекрила нафту саме Росія: «Підприємство готове і технологічно, і технічно, і організаційно негайно поновити перекачування нафти, як тільки його відновить російська сторона. Кнопка помпи, яка має подати нафту, перебуває в Росії».

Конфлікт не протриває довго, але зруйнує «союзні» відносини

Щодо термінів та умов можливого вирішення нафтового конфлікту прогнозують, що він не може довго тривати, тому що Білорусь має мало запасів нафти. Їх вистачить не більше, ніж на місяць, а далі може зупинитися весь нафтопереробний комплекс, у якому працює 125 тисяч робітників.

У Мінську сподіваються вирішити проблеми упродовж тижня. Росія теж поки що не має достатньо альтернативних шляхів для постачання своєї нафти до Європи.

Незалежні спостерігачі кажуть, що цей конфлікт поставить хрест на російсько-білоруській інтеграції і на союзних відносинах Росії та Білорусі. Вони і так отруєні минулорічним газовим конфліктом. А якщо Росія виконає свої загрози щодо обмеження імпорту білоруських товарів, то це напевно стане останньою крапкою в так званому Союзі Білорусі та Росії, кажуть оглядачі.
XS
SM
MD
LG