Доступність посилання

ТОП новини

Мораторій на продаж землі діятиме до наступного року. Парламент подолав вето Президента.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 9 січня (RadioSvoboda.Ua) — Перший робочий день після новорічних свят ознаменувався другим в історії Верховної Ради п’ятого скликання випадком подоланням президентського вето. За подолання вето на закон, який продовжує мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року, віддали голоси 367 народних обранців. Це представники антикризової коаліції плюс БЮТ.


Земельний фонд України складає 60,4 млн га, із яких 42,3 (70%) – це землі сільськогосподарського призначення, з них – 33 млн га ріллі. Її вартість, за підрахунками фахівців, перевищує 300 млрд грн., або приблизно 60 млрд дол. З 1 січня 2002 р. вступив у силу Земельний кодекс України, яким передбачалося введення механізмів купівлі-продажу землі з 1 січня 2005 р. У червні 2004 р. парламент продовжив мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2007 р.
Антикризовики твердять, що ветування Президентом цього закону не відповідає інтересам суспільства.

Регіонал Ярослав Сухий: «Що станеться зараз, коли ми маємо нормативний документ, указ Президента України та його вето на законопроект. Отже, цей законопроект з 1 січня не діє, з 1 січня 2007 року земля вступила в фазу скупки-продажу. Це не нормально. Тому що є закон, який ми ухвалили з єдиною метою — навести лад».

Бютівці ж вважають: окрім того, що накласти вето, Президент мав би запропонувати якийсь альтернативний варіант вирішення земельного питання. Микола Томенко: «Ми в законі заклали, що протягом року уряд і Верховна Рада зобов’язані створити законодавчу базу для продажу землі, для незловживання паями селян, для незловживання, яке існує сьогодні, коли граються межами адміністративно-територіальних одиниць. Президент не запропонував нічого. Аби він, наприклад, розкритикувавши парламентський закон, сказав, що я проти системи продажу землі через зміну цільового призначення... Альтернативи він не запропонував».

«Наша Україна» — єдина парламентська фракція, яка підтримує президентське вето

Нашоукраїнці кажуть, що згодні, щоб продаж землі був відтермінований на рік, однак додають, що цим законом антикризовики хочуть відкласти вільний продаж землі на невизначений термін. Юрій Єхануров: «В універсалі було записано, що на рік потрібно відкласти дозвіл на вільний продаж землі. Цього притримується і Президент, і “Наша Україна”. Але у законі написано, що до ухвалення законів, які регулюють ринок землі. Таким чином соціалісти і комуністи на невизначений термін хочуть відкласти ринок землі. Йдеться про те, що допоки ця коаліція діятиме, ніколи не буде ринку землі в Україні. Отже, будемо жити так, як живемо, і не питайте, чому ми бідні».

Закон, який продовжує заборону на продаж сільськогосподарських угідь до 1 січня 2008 року парламент ухвалив наприкінці грудня. Однак у перші дні нового року Президент наклав на нього вето.

На думку Віктора Ющенка, цей закон може призвести до порушення прав громадян, загострити ситуацiю з ефективним використанням та охороною землi, а також до поширення тiньових механiзмiв вiдчуження земельних дiлянок.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG