Доступність посилання

ТОП новини

Російський газ дорожчає: реакція українських споживачів.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як українська економіка пристосується до нових цін на природній газ? З Нового року ціна на блакитне паливо для України становить 130 доларів за тисячу кубометрів. Прогнозувати ситуацію намагаються експерти та урядовці.


Експерти зазначають, що найбільше ціна на газ вдарить по хімічній та металургійній промисловостях. За підсумками минулого року, коли російський монополіст “Газпром” уперше підняв ціну на газ для України, зростання хімічного виробництва в державі уповільнилось у понад 8 разів у порівнянні з 2005 роком. У нинішньому році експерти говорять радше просто про виживання галузі, аніж про її розвиток.

Нелегкі часи чекають і на крупних споживачів газу – металургійні підприємства. Втім, є експерти, які з оптимізмом дивляться у майбутнє, вважають, що більшості підприємств врешті-решт удасться залишитись на плаву.

Ганна Царенко, експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE, сказала, зокрема, в інтерв’ю Радіо Свобода: «Хіміки і металурги говорили, що вони стануть збитковими, коли відбувалося підвищення цін. Але зараз усі працюють. Тому, яка насправді є рентабельність, ніхто цього не знає, і де цей поріг, ми теж цього не знаємо. Це знають лише підприємства».

Як відповісти Україні на газовий виклик?

Експерти говорять про необхідність зменшувати енергоємність промисловості, модернізувати генерувальні і розподільні потужності енергокомпаній та вдосконалювати газотранспортну систему.

У такому випадку, каже директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, економіка України має всі шанси гідно витримати новий ціновий газовий удар: «Думаю, що українська економіка збереже в цілому позитивну динаміку. І ми матимемо позитивні темпи економічного зростання, хоча при цьому потрібно буде адаптуватись до нових газових цін».

Тим часом в Україні помалу відмовляються від газу і переходять на опалення приміщень з допомогою електрики.

Експеримент у житлово-комунальній сфері довів, що відмова від газу цілком виправдана. А на Миколаївщині навіть вирішили відмовитись від прокладання в нинішньому році нових газових мереж, попри те, що дві третини населених пунктів області не мають газопостачання.

Експерти зазначають: заміна газу на електроенергію є доволі перспективною, особливо на тлі постійних конфліктів російських газо- та нафтопостачальників з найближчими сусідами.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG