Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса реагує на новий газовий конфлікт за участі Росії і повертається до справи про вбивство Александра Литвиненка.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російсько-білоруський газовий конфлікт та його наслідки для енергетичної безпеки Європи, розслідування справи про вбивство у Лондоні критика Кремля Александра Литвиненка – це лише дві з кількох тем у центрі уваги європейської преси у вівторок.


Багато місця європейська преса присвячує припиненню Росією постачання нафти трубопроводом “Дружба” через суперечку з Білоруссю. Оглядачі вважають енергетичну безпеку Європи слабшою, ніж будь-коли, через залежність від ненадійної Росії. Британська Financial Times, зокрема, пише, що для Європи несподіваною є гострота суперечки між Росією та Білоруссю, адже провідників двох країн вважали близькими союзниками.

Проте факт залишається фактом: «Європа майже нічого не зробила в останні роки для виразної відповіді все більш авторитарному режимові в Росії і дуже мало — для приборкання брутальної диктатури Лукашенка в Білорусі».

А польський щоденник Wprost зазначає: «Ми (Польща) імпортуємо практично 100% нафти та дві третини газу з Росії. Ця залежність від одного джерела може погано закінчитися. Припинення постачання демонструє, що примхи Александра Лукашенка чи поганий настрій Владіміра Путіна можуть завдати великих збитків польській економіці… Справжнє становище польської економіки подібне до “російської рулетки”: шанси залишитися живими високі, але у разі невдачі – ви мертві».

А німецька Berliner Zeitung вважає, що Росія не спроможна гарантувати енергетичну безпеку: «Нова самовпевненість Росії походить від наявності в неї сировини. Але вже досить довгий час Росія не здатна поставити достатньо енергоносіїв, щоб забезпечити виконання своїх зобов’язань, навіть якщо її власний імпорт і припиняється нині лише тимчасово… Росія не є гарантом енергетичної безпеки».

В іншому матеріалі Financial Times повертається до справи Александра Литвиненка, смертельно отруєного у листопаді радіоактивною речовиною полонієм-210. Часопис повідомляє, що британські й російські слідчі йдуть у розслідуванні конфліктуючими шляхами, що чаїть у собі загрозу дипломатичної суперечки між двома країнами.

Річ у тім, що британський уряд відстрочив надання російським слідчим дозволу на допит у Лондоні російських емігрантів, включно з Борисом Березовським та лідером чеченських сепаратистів Ахмедом Закаєвим. Росія наполягає на версії про їхню причетність до вбивства Литвиненка і формально зажадала від Британії дозволу на допит. Але британські слідчі кажуть, що матеріали слідства не містять жодного доказу проти згаданих росіян, а тому вважають російський запит суто політично вмотивованим.

Крім того, Скотланд Ярд уже практично ототожнив убивць – російських громадян. Британське слідство йде за версією,висловленою самим Литвиненком та його друзями, про те, що він став жертвою міжнародної змови, спланованої у Москві за участі нинішніх або колишніх офіцерів ФСБ. Головними підозрюваними є росіяни Андрей Луговой та Дмитрій Ковтун, вони перебувають у Росії.

А інший британський часопис Times повідомляє, що вирішилася одвічна британська культурна проблема. Річ у тім, що британці традиційно п’ють чай з молоком. Суперечки точилися тут лише щодо того, що лити першим: чай чи молоко. І от нарешті це питання вирішилося, зазначає газета: “Відповідь проста:обійтися зовсім без молока! Це висновок дослідження у European Heart Journal. Згідно з ним, молоко до чаю нейтралізує оздоровчі властивості флавонідів для серцево-судинної системи. “Але чи це відкриття відлякає майже 80% британців, що разом випивають щодня 165 мільйонів склянок чаю?” – запитує британська газета. І справді, важко собі уявити, щоб британці масово відмовилися від улюбленого напою. Адже їхня перша реакція на будь-яку проблему – поставити чайник на плиту.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG