Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія оголошує ідеї про створення єдиного енергоринку ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У середу Єврокомісія має оприлюднити пропозиції, як створити єдину енергетичну політику Євросоюзу і зменшити залежність Європи від імпорту енергоносіїв. Затверджений Єврокомісією пакет документів мають обговорити в березні керівники держав і урядів ЄС.




Єврокомісія оголосить, як, на її думку, Євросоюзу слід розробляти єдину енергетичну політику і гарантувати безпеку енергопоставок. Низку документів з енергетичних питань презентують у Брюсселі глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та комісари ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс та з екології Ставрос Дімас.

Єврокомісія також прагне зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу, більше використовувати відновлювальну енергію та ядерні технології, обмежити вплив великих енергетичних компаній. Єврокомісія хоче, щоб у Європі існував єдиний енергетичний ринок, який би працював за правилами конкуренції. Баррозу та його комісари мають запропонувати, щоб Євросоюз підтримував розвиток загальноєвропейських енергокомпаній.

Нові пропозиції Єврокомісії дуже доречні

Бо саме зараз Росія призупинила поставки нафти через трубопровід “Дружба” до кількох країн Євросоюзу – Німеччини, Польщі, Угорщини, Словаччини і Чехії. Говорить речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні: “Звичайно, Єврокомісія усвідомлює, що безпека поставок є одним з ключових питань енергетичної політики. Звісно, ми плануємо включити заходи з безпеки поставок у пакет документів, які ми збираємося ухвалити в середу 10 січня”.

ЄС хоче якомога більше джерел поставок

Очікується, що Брюссель закличе урізноманітнити джерела поставок енергії – зокрема, пропонується зміцнити енергетичну співпрацю з Норвегією, Алжиром, центральноазійськими і кавказькими країнами, а також Туреччиною. Але чи реально для Євросоюзу покладатися на ці країни замість Росії, яка дедалі втрачає репутацію надійного постачальника енергоносіїв? Говорить заступник директора і головний економіст Лондонського центру досліджень глобальної енергетики Лео Дроллас: “Згадані країни, окрім Норвегії, мають власні проблеми як постачальники. І якщо ідея Європи про диверсифікацію полягає в тому, щоб імпортувати більше нафти і газу, наприклад, з Близького Сходу, то нині це не є особливо стабільний регіон. Він переживає потрясіння, серйозна проблема може виникнути у випадку з Іраном. Тож Європа може закликати до урізноманітнення, але, на жаль, альтернативні поставки можуть надходити з достатньо нестійких регіонів земної кулі”.
XS
SM
MD
LG