Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш оприлюднить сьогодні нову американську стратегію в Іраку


Очікується, що він запропонує додатково відправити туди 20 тисяч військовослужбовців.




Очікується, що він запропонує додатково відправити туди 20 тисяч військовослужбовців.

Багдад вітатиме таке рішення, заявив представник іракської влади напередодні виступу Буша.

Учора в центрі Багдада під час сутичок з американськими та іракськими військовими убиті щонайменше 50 сунітських повстанців.

**

Виступаючи 4 січня після зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, президент Сполучених Штатів Джордж Буш, не вдаючись у деталі, торкнувся і майбутньої нової стратегії в Іраку. Стратегія ця, за словами Буша, допоможе іракцям досягти цілі щодо керівництва країною, її підтримки і оборони. Консультації з цього приводу, заявив Буш, тривають.

Нова стратегія розпочалася ще зі звільнення Дональда Рамсфельда

Оглядачі звертають увагу на те, що нова стратегія в Іраку вже по суті здійснюється. І розпочалася вона зі звільнення міністра оборони Дональда Рамсфельда, головного архітектора іракської війни.

А останніми днями відбулися ще кілька кадрових перестановок. Так, директор національної розвідки Джон Неґропонте тепер має стати першим заступником державного секретаря. Генерал Джон Абізейд залишить посаду керівника Центрального командування США, на його місце прийде адмірал Вільям Феллон, який досі командував Тихоокеанським флотом. Командувача військами коаліції в Іраку генерала Джорджа Кейсі змінить генерал-лейтенант Дейвід Петреус.

Суперечки навколо можливого збільшення американського контингенту в Іраку

Призначення Дейвіда Петреуса, вважають оглядачі, є, можливо, найголовнішим. Бо воно до певної міри підтверджує здогадки про те, що президент Буш оголосить про збільшення американського контингенту в Іраку.

В американській пресі з’явилися повідомлення про те, що нова стратегія Джорджа Буша передбачає не лише збільшення військового контингенту з метою зупинити насильство, а й надання додаткових коштів для відновлення Іраку. Гроші потрібні і для стимулювання економічного розвитку, створення робочих місць і утвердження демократії, зокрема для створення нових політичних партій і правозахисних груп.

У Сполучених Штатах тривають дебати навколо того, що краще на нинішньому етапі для Іраку. Одні вважають, що будь-які додаткові фінансові витрати на реконструкцію недоцільні. Потрібно, кажуть вони, спершу повністю зосередитися на знищенні супротивника. У протилежному таборі, навпаки, доводять, що воєнного виходу з іракського глухого кута немає, а є лише політичний.

Демократична більшість Конгресу США не хоче збільшення військових в Іраку і закликає до передислокації, що насправді означає виведення військ.

«Хочемо змін!»

Демократи, які критикували війну в Іраку під час передвиборчої кампанії, прагнуть змін. Перша жінка-спікер в історії Сполучених Штатів Ненсі Пелосі на першому засіданні палати представників заявила, що вибори 2006 року були закликом до змін. І не просто зміною контролю Конгресу, а нового напрямку країни.

За словами Пелосі, американці ні в чому не були такими чіткими щодо цього нового напрямку, як у тому, що стосується війни в Іраку.

Знайти формулу успіху буде нелегко

Зрозуміло, що демократи дуже уважно вивчатимуть стратегію, яку запропонує президент щодо Іраку. Адміністрація Джорджа Буша мусить враховувати побажання демократів, щоб уникнути конфлікту з демократичною більшістю.

Оглядачі сходяться у тому, що буде дуже непросто знайти ту єдину формулу, яка дозволить вирішити іракські проблеми, а в кінцевому результаті — повернути американські війська додому.
XS
SM
MD
LG