Доступність посилання

ТОП новини

Новий мораторій на землю: а що далі?


Верховна Рада подолала президентське вето. Мораторій на продаж землі діятиме щонайменше до кінця року. Що це означатиме для селян? Чи насправді землю не купуватимуть і що здатна зробити Верховна Рада з “земельними законами” цього року? Ось лише деякі точки зору з цього приводу.


Верховна Рада навряд чи встигне до кінця року ухвалити всі необхідні закони, які потрібні для нормального функціонування ринку землі. Так вважає заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк: “Введення мораторію на купівлю-продаж землі є тотожним за юридичним значенням поняттю забороні купівлі-продажу земельних ділянок. Така заборона означає те ж саме, що заборонити селянину купувати-продавати молоко, врожай, власний будинок і все інше. Продовження мораторію на землю призводить тільки до одного: до спекуляцій землею і до зменшення вартості такої землі”.

Для того, щоб ринок землі запрацював, парламент має ухвалити якомога швидше п’ять законів. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич: “Сьогодні цілком не зрозуміло у правовому полі, хто буде вести реєстр, хто буде вести кадастр, як здійснюватиметься система? Сьогодні не розмежовано цілий ряд земель, як сільськогосподарського, так і несільськогосподарського землекористування. Ситуацію потрібно змінити таким чином: ухвалити п’ять першочергових законів. Це закони про кадастр, про ринок земель, про агенцію регулювання ринку землі, і закон про ринок землі”.

Попри продовження мораторію на продаж землі, ринок землі існуватиме, вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко. На його думку, разом з подоланням вето, парламентарі мали б прозвітувати: чому відповідна законодавча база не готова до цього часу.

“Безумовно, проблеми на ринку землі існують, і цей ринок функціонує. Але він функціонує в чорному або в сірому вигляді. Угоди купівлі-продажу укладаються, проте вони укладаються у такому вигляді, що вони не вигідні нікому з учасників. Покупець ризикує, тому що він купує те, що він безпосередньо не може купити, і продавець ризикує, цей ризик відбивається у рівні ціни. Ціна на чорному ринку падає, на відміну від реального ринку”.

Земельний фонд України складає більше 60 мільйонів гектарів, з яких понад 42 мільйони – це сільськогосподарські угіддя.
XS
SM
MD
LG