Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію


Вона спрямована на зменшення залежності від іноземних постачальників газу і нафти та запобігання кліматичним змінам. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив: “Припинення поставок нафти з Росії є неприйнятним. Я про це говорив учора і маю повторити сьогодні – це неприйнятно, коли постачальники чи транзитні країни припиняють поставки енергії до країн-споживачів, з ними не порадившись”.


Вона, зокрема, пропонує сприяти більшій конкуренції на ринку енергоресурсів шляхом розподілу компаній-енергогігантів на менші підприємства.

За задумом Єврокомісії, постачальники енергоресурсів мають бути відділеними від операторів трубопроводів та енергомереж.

Нові ідеї ще мають розглянути члени Євросоюзу, повідомляє з Брюсселя кореспондентка Радіо Свобода.

Революцію в енергетичному секторі пропонує зробити Єврокомісія, яка хоче скоротити залежність країн ЄС від поставок нафти й газу з інших країн – насамперед, з Росії. Останні події наголосили на необхідності такої ініціативи. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив:

“Припинення поставок нафти з Росії є неприйнятним. Я про це говорив учора і маю повторити сьогодні – це неприйнятно, коли постачальники чи транзитні країни припиняють поставки енергії до країн-споживачів, з ними не порадившись”.

Для зменшення енергозалежності Брюссель пропонує більше використовувати поновлювальну енергію.

Також Єврокомісія хоче зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу. Окрім того, Єврокомісія прагне створити єдиний ринок енергетики, на якому створять велику конкуренцію – це має призвести до зниження цін. Брюссель також хоче запровадити контроль над енергетичними відомствами країн ЄС.

Лідери держав і урядів Євросоюзу мають розглянути ідеї Єврокомісії на саміті в березні.
XS
SM
MD
LG