Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет Міністрів взявся за соціальні видатки.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні урядовці ухвалили постанову про пом’якшення умов надання субсидій малозабезпеченим українцям, а Віктор Янукович доручив ліквідувати заборгованість працівникам енергетичної сфери.


Родини, які складаються лише з пенсіонерів чи непрацездатних осіб, отримуватимуть субсидії, якщо оплата житлово-комунальних послуг становить 15% від загального сімейного доходу. Раніше межа була 20%. Це стосується також родин, у яких є діти-інваліди першої та другої категорій. Щоправда, якщо місячний дохід на кожного члена сім’ї не перевищує половини прожиткового мінімуму.

Це нововведення, за словами віце-прем’єр міністра Дмитра Табачника, обійдеться Держбюджету у понад 200 мільйонів гривень. Відповідну постанову ухвалив сьогодні уряд на черговому засіданні. А Прем’єр-міністр Віктор Янукович доручив міністрам забезпечити 100-відсоткове фінансування соціальних виплат в усіх галузях: «Я хотів би попросити міністрів подивитися на виплати соціальні за кожним напрямком, у кожній галузі, щоб вони на 100% виконувалися, починаючи з нового року».

Опозиція ж каже – це не вирішення питання

Проблему житлово-комунальних тарифів потрібно було розв’язувати в зовсім інший спосіб. Представник Блоку Юлії Тимошенко Михайло Волинець з цього приводу в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Необхідно було підійти виважено, коли піднімалися ціни на комунальні платежі, на електроенергію, на газ. Тепер уряд, комунальні служби, міські влади втягнулися в такий механізм, через який важко вирішувати питання платежів, збору грошей від населення».

Побоювання щодо появи зловживань

Експерт Інституту економічних досліджень Олександра Бетлій нинішні умови субсидування називає прийнятними, однак додає, що уряд не бере до уваги конкретні умови життя:

«Якщо людина живе у величезній квартирі, то у неї досить висока сума за житлово-комунальні послуги. Якими б не були доходи, то (плата за житлово-комунальні послуги) може перевищувати 15%, і вона має право на субсидії. З одного боку, уряд вчинив правильно, спростивши процедуру отримання субсидій, але є побоювання щодо появи зловживань».

За свлоами Олександри Бетлій, можуть бути «зловживання щодо прописки у домогосподарстві або пенсіонера, або інваліда задля отримання цієї субсидії, оскільки субсидія поширюється не тільки на цього члена домогосподарства, а й на все домогосподарство».

За останніх півроку ціни на житлово-комунальні послуги для населення у середньому зросли в два з половиною рази. А у Києві питання збільшення тарифів ще й досі залишається невизначеним. У жовтні київський мер Леонід Черновецький підписав низку розпоряджень, за якими з 1 грудня 2007 року комунальні тарифи у столиці мали б зрости у середньому у три з половиною рази.

Після цього Міністерство юстиції та й сам міністр Олександр Лавринович неодноразово заявляли, що такі рішення Київської міської адміністрації не дійсні через невчасну їхню реєстрацію.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG