Доступність посилання

ТОП новини

Білорусько-російська нафтова криза не викликала паніки чеських і словацьких автозаправних станціях.


Оксана Пеленська Слухати: Прага, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Білорусько-російська нафтова криза тим часом не торкнулась ринкових цін на бензин у Чехії й Словацькій Республіці. Причина, на думку аналітиків, передусім в успіху концепції економічного планування в цих країнах, по-друге в широкій поінформованості громадян – чехів і словаків про запаси нафти, її ціни, планів уряду щодо забезпечення громадян пальним.

Автомобільні пробки на вулицях Праги.
Цього понеділка до Чехії перестала надходити російська нафта, транспортування якої забезпечувала південна гілка нафтопроводу «Дружба». З тією ж проблемою зустрілась і Словаччина, до якої нафта також надходить через нафтопровід «Дружба». Однак, як заявляють аналітики, як Чехія, так і Словаччина виявились готовими до непередбачених ситуацій.

За встановленими нормами Європейського Союзу, членами якого є Чехія й Словаччина, запаси нафти в країнах – членах ЄС мають бути достатніми на 90 днів. Як повідомило чеське Міністерство промисловості й торгівлі, Чехія має запас нафти на 100 днів, у Словаччині такі запаси розраховані на 73 дні.

Прага і Братислава мають альтернативні шляхи постачання нафти

Проблему постачання нафти, наприклад, у Словаччині може послабити система «Адрія».

На думку директора Дослідного центру Словацької Асоціації зовнішньої політики Олександра Дулеби, цей шлях хоча й дорожчий, але в кризових ситуаціях може покрити потреби словаків: «10 днів потрібно для того, щоб почав працювати нафтопровід “Адрія”. Це означає, що російську нафту можна буде перевозити через Чорне і Середземне море до Хорватії, а потім через Хорватію й Угорщину до Словаччини».

Російська нафта для чехів – базове пальне, вона становить 64% від загальної кількості нафтових поставок, однак ще на початку 90-их років чехи збудували альтернативний нафтопровід з німецького Інґольштадту, який у разі кризових ситуацій може покрити потребу чехів у нафті, але ця нафта дорожча.

Сумніви стосовно надійності торговельних стосунків з Росією

На думку чеського аналітика Павела Парала, на чеську економіку нинішня нафтова криза суттєво не вплинула, та російсько-білоруське протистояння ще раз продемонструвало, що Європейський Союз мав би якнайшвидше розробити власну концепцію енергетичної безпеки: «Гадаю, що Чеській республіці не загрожує нафтова криза. Але ця ситуація викликає певні сумніви стосовно надійності торговельних стосунків з Росією і це не приємно. Водночас нинішня ситуація підсилює потребу дискусії на тему енергетичної безпеки Чехії, тому що Чехія дуже чутлива до постачань нафти. Мені здається, що зі сторони Росії це була доволі виразна демонстрація сили в енергетичній політиці, це демонстрація сили й стосовно Європи».

За останніми інформаціями, ціна бензину як у Чехії, так і в Словаччині під впливом російсько-білоруського нафтового конфлікту не змінилась. Однак як чеські, так і словацькі аналітики схиляються до думки, що суть кризи у стосунках між Росією та Білоруссю більше тяжіє до політичного, ніж економічного протистояння.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG