Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Єврокомісія оприлюднила пропозиції, як Євросоюзу слід будувати енергетичну стратегію. Зокрема, Брюссель пропонує зменшити залежність ЄС від енергопоставок ззовні, створити єдину енергетичну політику, більше використовувати енергію з поновлювальних джерел.

Жозе Мануель Баррозу під час виступу на енергетичному форумі ЄС.
Зробити енергопоставки більш надійними, краще захистити довкілля і створити єдиний енергетичний ринок – ось три головні цілі, що їх переслідує Єврокомісія у нових пропозиціях.

Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що останні події з постачанням нафти з Росії через Білорусь ще раз засвідчили, наскільки важливим є зовнішній вимір енергетичної політики: «Припинення поставок нафти з Росії є неприйнятним. Я про це говорив учора і маю повторити сьогодні – це неприйнятно, коли постачальники чи транзитні країни припиняють поставки енергії до країн-споживачів, з ними не порадившись. Це створює проблему, справжню проблему довіри. Ми будемо діяти, аби гарантувати, що такого більше не трапиться у майбутньому».

Євросоюз має всі підстави для хвилювання

За словами Баррозу, нинішні проблеми з постачанням нафти з Росії показали європейцям, наскільки важливою є для Європи енергетична незалежність. Євросоюз має всі підстави для хвилювання: наступними десятиліттями його залежність від імпорту енергоносіїв зросте з 50 до 65% усього споживання енергії, а ціни на нафту збільшилися вшестеро за останні сім років.

Аби скоротити залежність Євросоюзу від поставок нафти й газу з інших країн, Єврокомісія пропонує більше використовувати енергію з поновлювальних джерел – наприклад, енергію біомаси та вітру. Пропонують, аби до 2020 року одна п’ята частина енергії, що її споживає ЄС, надходила з поновлювальних джерел.

Щоб краще захищати довкілля, Брюссель рекомендує розвинутим країнам усього світу скоротити майже на третину викиди парникових газів. Глава Єврокомісії Баррозу зазначив: «Євросоюз самотужки не може досягти своїх цілей в енергетиці і протистояти змінам у кліматі. Ось чому ми потребуємо співпраці з розвинутими країнами і країнами, що розвиваються, зі споживачами та виробниками. Євросоюз повинен розвинути ефективні механізми солідарності, які б врегулювали будь-яку кризу з енергопостачанням. ЄС повинен активно розвивати спільну зовнішню енергетичну політику, аби дедалі більше говорити в один голос з третіми країнами».

Брюссель також пропонує лібералізувати ринок енергії, аби збільшити конкуренцію, що має призвести до зниження цін. Серед іншого Єврокомісія робить пропозицію зменшити вплив великих енергокомпаній та запровадити контроль над енергетичними відомствами країн ЄС. Однак немає впевненості, що з усіма ідеями Єврокомісії погодяться члени Євросоюзу – це може з’ясуватися в березні, коли нові пропозиції розглянуть на саміті керівників держав і урядів ЄС.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG