Доступність посилання

ТОП новини

День в історії — 11 січня


Віктор Недоступ Київ, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цього дня був відкритий супутник Урану Титан, американка Амелія Ергардт стала першою жінкою, що здійснила безпосадковий трансатлантичний переліт, а у Віденській національній бібліотеці знайшли рукопис апостола Павла.

11 січня 1647 року у віці 51-го року помер Петро Могила, український церковний і культурний діяч, богослов, митрополит Київський, засновник Лаврської школи, на базі якої в 1632 році було створено Києво-Могилянську Колегію. Завдяки зусиллям Петра Могили реставровано Софійський собор і будинки Києво-Печерського монастиря, в Яссах заснована перша румунська школа.

1787 — Через шість років після відкриття планети Уран англієць Вільям Гершель відкриває і його супутник, Титан, що обертається навколо Урану на відстані 463300 кілометрів.

1923 — У зв''язку з невиконанням Німеччиною зобов’язань з виплати репарацій, французькі та бельгійські війська займають Рурську область. Оголошено воєнний стан, економіку Рура, де видобувалось 70 відсотків німецького вугілля і вироблялось понад половину чавуну та сталі, паралізовано, це призводить до масових проявів громадянської непокори, саботажу та страйків.

1935 — Американка Амелія Ергарт піднімається літаком у повітря з аеропорту міста Гонолулу і через 18 годин, пролетівши 2400 миль, успішно приземлюється в каліфорнійському місті Окленді. Вона перша жінка, що самостійно здійснила безпосадковий транстихоокеанський переліт.

1942 — Атакою під кодовою назвою «Удар литаврів» у північних районах Атлантичного океану починається новий наступ німецьких підводних човнів, що знаменує собою продовження вдалої для німецького командування війни субмарин. У перебігу цієї операції до серпня п’ять німецьких підводних човнів потоплять союзницьких кораблів загальним тоннажем 142373 брутто-тонн.

1988 — Делегація американських експертів на чолі з державним секретарем Джеймзом Бейкером проводить триденну контрольну інспекцію на радянському випробувальному ядерному полігоні в Семипалатинську. У відповідь радянська делегація експертів проінспектує американський полігон у штаті Невада.

А у 2000-му під час інвентаризації у Віденській національній бібліотеці вчені знайшли фрагмент рукопису апостола Павла, написаного близько двох тисяч років тому.
XS
SM
MD
LG