Доступність посилання

ТОП новини

Україна вважає, що США можуть самостійно вирішувати питання щодо військової присутності в Іраку


Так відреагував офіційний Київ на намір Вашингтона збільшити контингент в Іраку на 20 тисяч вояків.

Так відреагував офіційний Київ на намір Вашингтона збільшити контингент в Іраку на 20 тисяч вояків.

Заступник речника МЗС України Василь Кирилик Радіо Свобода сказав:

“Сполучені Штати Америки – демократична країна, яка володіє потужним арсеналом демократичних інституцій, здатних вирішувати самостійно подібні питання. Україна відстежує ситуацію з розвитку в Іраку і підтримує напрям демократичного врегулювання ситуації, що існує”.

Водночас заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, “бютівець” Андрій Шкіль зазначив:

“Збільшення контингенту ускладнює життя терористам в Іраку, спрощує роботу іракської армії. Насправді може бути переломним моментом не перемога з терористами в Іраку, а боротьба з ними. Я думаю, на цьому етапі вони таки зможуть витіснити їх з вулиць, а затиснути в гори. Як тільки тероризм в Іраку буде витіснений з міст, це буде держава, яка зможе називатися самостійною. Інше питання, наскільки вона буде доброю під шиїтським керівництвом, але це вже питання інше”.

Тарас Чорновіл, член комітету у закордонних справах (Партія регіонів) вважає:

“Ситуація, як на мене, вже патова. Америка через низку дуже серйозних тактичних помилок в Іраку зробила собі другий В’єтнам. Вони врешті решт звідти підуть і залишать країну так, як вони залишили В’єтнам свого часу. Так підтримували південь, що північ захопила повністю весь контроль. Я боюся, що після того, як США програють в Іраку, остаточно програють (гадаю, це вже безнадійна їхня ситуація там), то Ірак стане досить серйозною, на кілька років принаймні, зоною нестабільності в тому регіоні. А це вже стосується і України. Ми ж також шукаємо диверсифікації постачання енергоносіїв”.

Напередодні президент США заявив про збільшення чисельності американських військових в Іраку на понад 20 тисяч осіб.

За словами Джорджа Буша, переважну частину додаткового контингенту мають розташувати в Багдаді.

Буш назвав своєю помилкою те, що не зміцнив військової присутності в Іраку ще минулого року:

“Наші минулі зусилля захистити Багдад були невдалими з двох основних причин – було недостатньо військ, щоб забезпечити захист населення від повстанців і терористів, а також дії військових занадто обмежувались. Наше військове командування, розглянувши новий план, переконане, що він виправить ці помилки. Вони кажуть, що цей план повинен спрацювати”.

Зараз США мають в Іраку близько 130 тисяч військових.

Ідею збільшення кількості американських військових в Іраку підтримали Великобританія та Австралія. Однак ці країни не планують збільшувати там свій контингент.

Тим часом прем’єр Японії Сіндзо Абе у телефонній розмові запевнив Джорджа Буша, що його країна продовжуватиме допомагати відбудовувати Ірак.
XS
SM
MD
LG