Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада подолала вето Президента на Закон «Про Кабінет Міністрів України»


Депутати не підтримали жодної пропозиції глави держави, який у четвер ветував цей закон. Президент не підписуватиме закони, які ухвалила Верховна Рада, заявив заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк. Віктор Ющенко залишає право підпису на ветовані ним закони за тими, хто їх ухвалював. Блок Юлії Тимошенко підтримав антикризову коаліцію, щоб подолати президентське вето. На знак протесту «Наша Україна» залишила сесійну залу.

У сесійній залі парламенту. 12 січня 2007 року.
Парламентарі не підтримали жодної пропозиції голови держави, який у четвер ветував цей закон.

Крім цього, депутати ухвалили закон про опозицію у першому читанні та встановили імперативний мандат для місцевих депутатів.

Президент не підписуватиме закони, які у п’ятницю ухвалила Верховна Рада. Так прокоментував заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк подолання депутатами вето Президента на Закон «Про Кабінет Міністрів»: «Даний закон втручається в діяльність як Президента України, так і судової гілки влади. Цей закон позбавляє прав українських громадян оскаржувати рішення уряду в суді, саме в суді загальної юрисдикції. Даний закон нівелює конституційні норми щодо ролі і місця РНБО, яка контролює та координує діяльність всіх органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз назвав рішення Ради кроком вперед: «Прибічники зосередження влади в руках Президента не згодні з тим, хоча це й виписано у Конституції. Тому так чи інакше цей закон потрібно було ухвалювати. Невизначеність у цьому відношення далі не може бути терпимою. Уже 11 років діє Конституція, де передбачено необхідність ухвалення закону про Кабмін. А його немає, він відтягується, відтягується тими, хто хотів би у ручному управлінні здійснювати владу в Україні. Тому я вважаю, що цей етап пройдений, це позитивний крок».

Блок Юлії Тимошенко підтримав антикризову коаліцію, щоб подолати президентське вето на Закон «Про Кабінет Міністрів України».

На знак протесту «Наша Україна» залишила сесійну залу. Керівник фракції В’ячеслав Кириленко з парламентської трибуни заявив: «Антикризова коаліція поповнилася однією фракцією. Ми сумуємо з цього приводу. Вважаємо, що це рішення не є остаточним для БЮТ. Але в таких умовах ми не можемо далі брати участь у роботі такої Верховної Ради, у якій антикризова коаліція поповнилась фракцією, яка називали себе демократичною. Фракція „Наша Україна“ вилучає свої картки і залишає засідання Верховної Ради України».

Однак БЮТ подібні звинувачення відкидає. Юлія Тимошенко: «Фракція „Наша Україна“ блокувала трибуну не за підвищення пенсій, не за підвищення мінімальної заробітної плати, не за те, аби „РосУкрЕнерго“ викинути з України, не за те щоб знизити тарифи на житлово-комунальні послуги. Вони щойно блокували трибуну за свої посади, за те, аби зберегти Державне управління справами у своїй власності, аби розпоряджатися санаторіями, профілакторіями… Вони не за народ стояли».

Юлія Тимошенко пояснює таке рішення політичними домовленостями: голосування за подолання вето в обмін на закони про опозицію та імперативний мандат для депутатів місцевих рад.

Закон «Про Кабінет Міністрів України», який регламентує діяльність уряду, парламент ухвалив іще в грудні. Тоді депутати теж не підтримали пропозицій Президента.

Раніше парламент ухвалював законопроект про уряд 7 разів, однак його щораз ветував глава держави.

Дія імперативного мандату у Верховній Раді, за змінами у Конституції, передбачає, що в разі невходження депутата до складу фракції партії, від якої він пройшов до парламенту, або у разі виходу з фракції його повноваження припиняються достроково.

Раніше на рівні місцевих рад імперативний мандат не діяв.
XS
SM
MD
LG