Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді після ремонту освятили одну з найстаріших архітектурних пам’яток України — Горянську ротонду.


Надія Петрів Ужгород, 12 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні в Ужгороді після тривалого ремонту освятили Горянську ротонду. Мало хто знає, що цей храм – найцінніша й найстаріша пам’ятка храмової архітектури, яка збереглася в Україні з ІХ століття. Поступається ротонда своїм значенням хіба що Софії Київській. Але за останні кілька років виникла загроза руйнування ротонди й знищення її унікальних фресок.

Ужгород. Церква св. Миколи і ротонда в Горянах. Фото 2005.
У 1879 році під час ремонтних робіт у напівзабутій церкві св. Анни, розташованій у невеличкому селі Горяни поблизу Ужгорода, під старою штукатуркою раптом почали з’являтися на світ кольорові фрески. Спеціалісти з Будапешту, які тоді ж терміново приїхали в Горяни, були шоковані знахідкою. Аналіз горянських фресок засвідчив, що намальовані вони у Х та ХІV століттях.

Церква з околиці Ужгорода стала відома на всю Європу

Історик, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор каже, що у Європі від таких споруд залишилися тільки руїни, тоді як Горянську ротонду досі відвідують парафіяни: «Горянська ротонда є унікальною, оскільки ротонд такого типу всього-на-всього три у всьому світі — дві у сучасній Туреччині й одна в Закарпатті, в мікрорайоні Горяни міста Ужгорода».

Так кажуть фахівці. Водночас вони стверджують:якщо терміново не взятися за капітальну реставрацію унікальної пам’ятки, вона може зникнути з лиця землі. Бо після аматорського ремонту зруйнувалася система природної вентиляції у храмі.

Результати таких нефахових робіт жахливі, каже заступник міського голови Ужгорода Володимир Химинець: «Громада на власний розсуд почала робити там деякі реконструкції. Була зроблена штукатурка зовнішня – типу «шуба». Далі громада своїми силами завела туди газ, так як потрібно було, й через «шубу» стіни, які мають понад 11 сторіч, перестали «дихати».

Реставруватимуть розписи угорські спеціалісти

Спеціалісти кажуть: через те, що стіни не пропускають повітря, вологість почала руйнувати унікальні фрески. Зараз міська рада, за порадою спеціалістів, встановила обігрів під підлогою, на ротонді збудували спеціальний дах — і так рятують фрески від псування.

Власне за реставрацію розписів цього року візьмуться спеціалісти з Угорщини, каже Володимир Химинець. «Цього року ми збираємося знімати цю штукатурку-«шубу» й наносити старовинну глиняну мазанку, щоб стіни почали «дихати». Угорська сторона зі свого боку починає фінансування реставрації першої з 12 фресок, вони мають гроші, щоб повністю відновити одну з них. Була обрана найстаріша фреска — це «Юрій на коні».

Спеціалісти кажуть, грошей, що дає міська влада на ремонт Горянської ротонди, мало. За підрахунками, потрібно щонайменше 2,5 млн. грн. Ці гроші мусять знайти в Державному бюджеті. «Реставратори» ще торік відправили пакет документів на адресу Президента Віктора Ющенка. Очікують, що гроші надійдуть: напевне ж повинні в столиці збагнути: якщо втратимо унікальну пам’ятку – світ нам цього не вибачить. Однак про державну підтримку чомусь поки що нічого не чути.
XS
SM
MD
LG