Доступність посилання

ТОП новини

“Мій фюрер” – у Німеччині вийшла на екрани кінокомедія про Гітлера.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 12 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Тема націонал-соціалізму знову з’явилась на екранах німецьких кінотеатрів. Після таких серйозних і драматичних фільмів, як “Останні дні Софі Шоль” та “Занепад”, цього разу, однак, йдеться про сатиричну пародію. “Мій фюрер — насправді найправдивіша правда про Адольфа Гітлера” — так назвав нову стрічку німецький кінорежисер Дані Леві. Цього тижня в Ессені відбулася світова прем’єра стрічки.

Кадр з фільму.
Влітку цього року жителі Берліна, прогулюючись містом, не повірили власним очам: на одній із вулиць раптом з’явилися нацистські стяги зі свастикою. Згодом з’ясувалося, що йшлося не про провокаційну акцію неонацистів, а про роботу над фільмом-пародією “Мій фюрер” режисера Дані Леві. У головній ролі знявся відомий німецький кабаретист Гельґе Шнайдер.

Гітлер, як об´єкт гумору

Ще до виходу на екрани ця стрічки викликала в Німеччині палку дискусію. Чи доречно сміятися над людиною, яка скоїла такі жахливі злочини проти людства? Чи не применшується таким чином серйозність, скажімо, Голокосту?

Дітер Ґрауманн — один із керівників Центральної ради єврейських громад у Німеччині в інтерв’ю другому каналу німецького телебачення ZDF сказав: “Мені дуже неприємно, коли Гітлера й Голокост представляють неначе у ляльковому театрі або в якійсь передачі, відомій своїм міцним гумором”.

У стрічці колишній нацистський диктатор постає хворим ідіотом, що страждає від депресій. Врятувати його може лише єврейський актор. Йому доручено підготувати Гітлера до виголошення запальної промови.

Позитивна реакція публіки

Глядачі, які були присутні на світовій прем´єрі в Ессені, сприйняли фільм. Деякі сцени навіть викликали оплески. А після сеансу чимало людей ще тривалий час просто стояли перед кінотеатром і обговорювали стрічку.

Сам режисер Дані Леві у день прем’єри відкинув закиди тих, хто вважає недоречним сміятися над нацистським диктатором: “Комедія завжди є емфатичнішою за трагедію або фільм жахів. Ідея комедії полягає в тому, щоб відчути образи, про які йдеться, і щоб можна було врешті-решт посміятися над ними. Комедія не повинна завжди бути цинічною й такою, що кусається. Її мета також — дати додаткові знання”.

Режисер не став говорити про те, наскільки вдалою вийшла його нова робота. На переконання Леві, це може визначити лише публіка. А глядачі, як відомо, голосують ногами, відвідуючи кінотеатри чи ігноруючи нову стрічку.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG