Доступність посилання

ТОП новини

Польські євродепутати за визнання Голодомору в Україні злочином проти людства.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польща вимагає від Європарламенту визнання Голодомору 1932- 33 років в Україні злочином Росії проти людства. Під такою резолюцією вслід за польськими євродепутатами свої підписи ставлять інші європарламентарії.


Проект резолюції підготував польський євродепутат з партії Право і Справедливість Конрад Шиманський. Його ініціативу підтримали дві найбільші політичні фракції Європарламенту: християнсько-демократична і соціалістична.

Конрад Шиманський у розмові з кореспонденткою Радіо Свобода пояснив позицію польських європарламентарів: «Наша ініціатива – це пряма відповідь на заклик президента Віктора Ющенка, який недавно звернувся до світової громадськості про визнання геноцидом голоду в Україні. На нашу думку це, безперечно, так. Ми розчаровані тим, що упродовж сімнадцяти років нова Росія не спромоглася ані вирішити цього питання, ані примиритися з чорною сторінкою свого минулого».

Резолюція спрямована особливо до Росії

У резолюції мовиться, що Голодомор в Україні був викликаний штучно для покарання українських селян, щоб зломити їхній опір проти колективізації.

«Наша резолюція спрямована до цілої міжнародної громадськості. Особливо до Росії. Вона має бути моральною підтримкою і проявом солідарності з Україною», — наголосив євродепутат Конрад Шиманський.

Польський парламент у грудні визнав Голодомор 1932-33 років злочином проти людства. На сьогоднішній день подібні резолюції ухвалили 26 країн з усіх континентів: Австралія, Аргентина, Канада, США. У Європі крім України і Польщі це Молдова, Грузія, Бельгія, країни Прибалтики, Угорщина і Ватикан.

Польський євродепутат Конрад Шиманський запевнив також, що паралельно з підтримкою Польщі щодо резолюції про Голодомор поляки надалі незмінно підтримують європейські прагнення України: «Перша ідея стосується минулого, друга — майбутнього. В обох ми на боці України. Підписуємось за них обома руками».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG