Доступність посилання

ТОП новини

Інфляційні очікування в Україні.


Сергій Собуцький Київ, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мінекономіки прогнозує прискорені темпи зростання інфляції в січні через підвищення, насамперед, житлово-комунальних тарифів. На кінець року вона може сягнути 8%. Радіо Свобода досліджує тему.

Експерти зазначають, що прискорення інфляції бере початок з минулої осені, коли місцеві органи влади почали підвищувати ціни на комунальні послуги. І за підсумками минулого року інфляція склала майже 12% проти очікуваних урядом 9%.Подібний розвиток подій прогнозується і на цей рік. Основними факторами, що впливатимуть на формування інфляційних процесів, окрім житлово-комунальних тарифів, очевидно стануть: підвищення цін на послуги, товари та продукти харчування та зниження коштів на рахунках уряду наприкінці 2006 року. Фахівці навіть говорять, що уряд спеціально занижує прогнозований рівень інфляції з тим, щоб не створювати інфляційних очікувань в економіці.

На думку експерта Центру соціально-економічних досліджень CASE Олександра Лозового, динаміка розвитку фінансового сектору ще остаточно не визначена, оскільки не в повній мірі можна проаналізувати реальний вплив на рівень інфляції й підвищення цін у державі: «Вони будуть визначати загальну динаміку інфляції, і при зростанні цін на продукти харчування рівень інфляції може ще зрости».

Водночас академік Олег Івченко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що задекларований урядом рівень інфляції буде дотриманий і сприятимуть цьому саме підвищені ціни на житлово-комунальні послуги та на товари й продукти харчування: «Вони можуть тільки позитивно вплинути на рівень інфляції в Україні, тобто рівень інфляції зменшиться. Власне, через те що люди зможуть менше купувати. У цьому випадку не буде сенсу будь-яких продавців піднімати ціни, не буде можливості отримати за них певні гроші».

Тим часом в уряді заявляють, що досягти задекларованої інфляції у 7,5% вдасться, насамперед, внаслідок стабілізаційних процесів в економіці та зростання експорту.
XS
SM
MD
LG