Доступність посилання

ТОП новини

Перший посол США в Україні Роман Попадюк:американці скептично ставилися до української незалежності.


Сергій Куделя Вашингтон, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) -— Переважна більшість американських урядовців на початку 1990-х років вважала незалежність України тимчасовим явищем і очікувала повернення її під контроль Росії, стверджує перший посол США в Україні Роман Попадюк. Напередодні розпаду Радянського Союзу Попадюк працював помічником тодішнього президента США Джорджа Буша.

Виступаючи в Університеті Джонса Гопкінса у Вашингтоні, Попадюк пригадав, що про Україну США вперше почали згадувати на найвищому рівні під час підготовки візиту президента Буша-старшого до Києва у серпні 1991 року. Саме під час цього візиту американська делегація усвідомила неминучість розпаду Радянського Союзу, констатує тодішній помічник Буша.

“Один рубль – і беріть мою шапку…”

Попадюк пригадує, як американські урядовці тоді прямо на київських вулицях за безцінь скуповували від радянських солдат їхні армійські кашкети.

“Ми не могли уявити собі, що хтось приїде в Америку й американські військові віддаватимуть свої кашкети. А тоді нам казали:дайте мені один рубль – і беріть мою шапку. Це свідчило, що вже не було страху перед покаранням. І що економіка була дуже слабкою. Людям просто були потрібні гроші. Все розпадалося зсередини” ,— пригадує Попадюк.

Водночас, на зустрічах із тодішнім керівництвом республіки – головою Верховної Ради Леонідом Кравчуком і главою уряду Вітольдом Фокіним – американці не почули жодних натяків про те, що Україна хоче вийти зі складу СРСР. І ці зустрічі відбулися лише за кілька тижнів до проголошення незалежності України, наголошує колишній американський дипломат.

До української держави ставилися скептично

15 років тому більшість американських чиновників вважала події в Україні повтором 1917 року. Передбачали, що усе розпадеться, щоб знову об’єднатися.

Роман Попадюк із жалем пригадує сумнозвісний виступ Буша у Верховній Раді України, в якому той застеріг українців від “самовбивчого націоналізму”.

Цей заклик був спрямований не до українців, а зокрема до колишньої Югославії, де тоді розпочалася війна, запевняє Попадюк. Київ був не найкращим місцем для висловлення Бушем свого занепокоєння щодо загострення етнічних конфліктів, визнає колишній посол.

Серед своїх головних успіхів у ролі посла Попадюк називає переговори про відмовленн України від ядерної зброї. Він також пригадує, що американці намагалися допомогти Україні провести реформи. Фахівці Інституту Гувера у Каліфорнії навіть розробили план реформ для тодішнього прем’єра Леоніда Кучми, але реалізувати його так і не вдалося.

У перші роки незалежності українське керівництво не мало чіткої стратегії розвитку держави. У переговорах з американцями переважали вимоги до США захистити Україну від російської загрози. Це, на думку Попадюка, значно ускладнило українсько-американські відносини у перші роки незалежності.

Сьогодні Роман Попадюк є виконавчим директором Фундації Президентської Бібліотеки Президента Джорджа Буша-старшого.
XS
SM
MD
LG