Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран закликав Багдад зупинити «незаконні й авантюристські дії США» в Іраку


Міністр закордонних справ Ірану в телефонній розмові з колегою з Іраку також закликав його допомогти звільнити п’ятьох іранців, яких затримали в Іраці війська США. Американські військові затримали працівників іранського представництва в місті Арбілі на півночі Іраку під час нічного рейду на представництво в четвер.

Міністр закордонних справ Ірану в телефонній розмові з колегою з Іраку також закликав його допомогти звільнити п’ятьох іранців, яких затримали в Іраці війська США, повідомило іранське агентство «ІРНА».

Американські військові затримали шістьох працівників іранського представництва в місті Арбілі на півночі Іраку під час нічного рейду на представництво в четвер; одного відразу відпустили.

Іран заявляє, що затримані — дипломати іранського консульства.

США стверджують, що представництво не має дипломатичного статусу, а затримані не мали дипломатичних паспортів і імунітету.

Влада Іраку підтвердила, що представництво Ірану в Арбілі ще не отримало статусу консульства, а відтак американська акція не порушила дипломатичні протоколи.

США натомість заявляють, що затримані пов’язані з Ісламською революційною гвардією Ірану (Армією охоронців ісламської революції) — військовою організацією, що діє паралельно зі Збройними силами Ірану.

Рейд на іранське представництво в Арбілі відбувся за наказом президента США Джорджа Буша, який вказав здійснити широкий воєнний наступ на працівників іранської розвідки в Іраку, повідомила Держсекретар Кондоліза Райс, яку цитує в п’ятницю щоденник «Нью-Йорк Таймз».

За її словами, у США звернули увагу на підвищену активність Ірану в Іраці на підтримку протиамериканських повстанців. Зокрема, є дані, що численні складні вибухові механізми, які вживають в Іраку проти американських військ, зроблені в Ірані.
XS
SM
MD
LG