Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко хоче доповнень до Конституції.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 січня (RadioSvoboda.Ua) – Необхідно внести доповнення до чинної Конституції. Така відповідь Президента на подолання його вето на Закон “Про Кабінет Міністрів”. Віктор Ющенко висловлюється за продовження діалогу між Кабінетом Міністрів та Верховною Радою навіть після того, як вони порушили Універсал національної єдності. Президент нагадує, що одним із пунктів універсалу була підготовка окремих законопроектів про розподіл повноважень між гілками влади.


Ющенко заявляє також, що не планує звертатися до Конституційного Суду щодо перегляду політичної реформи, і висловлюється за внесення доповнень до чинної Конституції.

Раніше ж лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, фракція якої, до речі, голосувала за подолання президентського вето на Закон “Про Кабмін” заявляла, що її політична сила вже направила до Конституційного Суду подання про перегляд змін до Конституції.

Юлія Тимошенко: “Ми будемо також у Конституційному Суді за визнання уряду нелегітимним і за право Президента розпускати парламент. Подання ми зробили”.

На політичній арені лише два потужних гравці?

І президентські, і бютівські ініціативи щодо конституційних змін логічні, каже політолог Сергій Таран і додає, що п’ятничне голосування за подолання вето Президента на Закон “Про Кабмін” виводить на політичну арену лише двох потужних гравців. Сергій Таран: “Подолання парламентом вето на Закон “Про Кабмін” свідчить про те, що епоха Президента Ющенка закінчується. Зараз два потужні гравці, які будуть представлені у парламенті і будуть багато у чому визначати долю – це БЮТ та Партія регіонів. Пропозиції щодо змін до Конституції — це, безумовно, правильні і закономірні кроки як з боку Президента, який уже фактично втратив владу, так і з боку БЮТу. Питання полягає у тому, чи будуть до цих змін до законів прив’язані більш системні речі — наприклад, щодо змін і реформ у економіці країни”.

Конституція знову «розмінна монета»?

Сьогодні політична боротьба перейшла з кадрового поля в законодавче, каже політичний експерт Артем Біденко. “Конституція знову залишається, як і за часів Леоніда Кучми, звичайною розмінною монетою. Якщо хтось вносить зміну і одну статтю, хтось інший може так само легко внести зміну в іншу статтю. І от такі симетричні удари будуть постійно відбуватися між двома основними угрупованнями України – Партією регіонів та “Нашою Україною”. А третя сила — Блок Юлії Тимошенко — між ними буде як медіатор і шукатиме свою нішу. Це є неправильний підхід, оскільки у Віктор Ющенка та його команди немає таких можливостей, як у Леоніда Кучми, щоб нав’язувати свою позицію по Конституції”.

У п’ятницю, в останній перед канікулами день, Верховна Рада подолала президентське вето на Закон “Про Кабінет Міністрів”. Зробити це антикризовикам допоміг БЮТ в обмін на закони “Про опозицію” та “Імперативний мандат у місцевих радах”.
XS
SM
MD
LG