Доступність посилання

ТОП новини

У Генічеському музеї збережені картини російського художника Михайла Купріянова.


Богдана Костюк Київ, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Генічеському музеї відкрили виставку картин відомого російського художника Михайла Купріянова – його морські акварелі, пейзажі з видами старовинних будиночків міста. Як пов’язана доля художника з цим приморським містечком на півдні України?

Одна з картин Михайла Купріянова
Михайло Купріянов увійшов в історію мистецтва 20-го століття як один із членів радянської художньої групи «кукринікси»: разом із товаришами – Порфиром Криловим і Миколою Соколовим – малював «антикапіталістичні» карикатури, висміював «світову буржуазію». І боявся показати роботи, які малював для душі – вузенькі вулички з будинками, що ніби сховалися під виноградною лозою; чайки над хвилями Азовського моря; старі рибацькі баркаси, що стомлено лежать на морському пляжі. Ці ліричні пейзажі намальовано у Генічеську, яке Михайло Купріянов називав «містом моря, сонця і солоного вітру», і куди тікав, за власним визначенням, «від московського чорно-білого життя». Нині у Генічеському музеї можна побачити ці солоно-сонячні акварелі і пейзажі митця.

«Йому дуже подобалось море...»

Краєзнавець Світлана Рудникова розповіла Радіо Свобода: «У 1950 – 60-ті роки у Генічеську частим гостем був визначний художник радянських часів Михайло Купріянов. Він сюди приїздив на відпочинок. Йому дуже подобалось море, сам Генічеськ. Приїздив він з дружиною і друзями. Михайло Купріянов залишив десятки робіт, на яких зображені генічеське море, генічеські баркаси, вітрила, сонце у різні години доби. Деякі з них є скарбом і гордістю Генічеського краєзнавчого музею. У Куприянівських пейзажах чітко переданий стан природи, особливості атмосфери у різні часи доби».

Малював «повітря, сонце та історію»

Пані Рудникова каже, що у збережених у музеї щоденниках Купріянова можна прочитати, що він приїздив до Генічеська малювати «повітря, сонце та історію»: «Тут донині збереглася неповторна творча аура, яка панує і у дивовижних морських краєвидах, у повітрі, насиченому запахами в‘яленого бичка, просмаленого на сонці піску, степових трав, смоли, якою просмолюють дерев‘яні баркаси у місті. Наше містечко – Генічеськ – стало для Купріянова своєрідним пленером».

За словами пані Рудникової, Росія вважає Михайла Купріянова своїм художником, але і Україна має право називати його митцем українським, бо і їй належать морські акварелі і пейзажі українського Генічеська.
XS
SM
MD
LG