Доступність посилання

ТОП новини

Президент на Закарпатті: Віктор Ющенко відкрив школу, дегустував вина та зустрівся з угорським прем’єр-міністром.


Надія Петрів Ужгород, 15 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) — У рамках офіційного візиту до Румунії вчора та сьогодні Президент України Віктор Ющенко побував і в Закарпатській області. У регіоні Президент відкрив новозбудовану школу в селі Чомонин, слухав колядки та дегустував закарпатські вина на фестивалі «Червене вино», що зараз триває у Мукачевому. На прес-конференції Віктор Ющенко говорив про питання, які актуальні для регіону, а також про продовження діалогу з антикризовою коаліцією.

Наймолодші школярі зустрічали Президента України
Ющенко відкрив нову школу для закарпатських угорців. Нова школа в селі Чомонин на Мукачівщині важлива тим, що в ній викладатимуть угорською мовою. Саме тому на відкриття навчального закладу приїхав і прем’єр Угорщини Ференц Дюрчань. Президент відзначив, що відкриття ще однієї школи з угорською мовою викладання – це знак поваги до національної меншини угорців, яка проживає на цій території. До речі, ця школа стала шостою серед подібних відкритих за останні півроку саме у Закарпатській області.

Ющенко та Дюрчань оглянули приміщення школи і передали її директорові підручники українською та угорською мовами. Вони також висадили на шкільному подвір’ї кущі калини, які мають стати першими в майбутньому калиновому гаї біля школи.

Ющенко й надалі проводитиме діалог з Партією регіонів

Президент Віктор Ющенко під час відвідин Закарпаття висловився за продовження діалогу з Партією регіонів: «Я вважаю за доцільне продовження діалогу, недивлячись на те, що подолання вето на внесення змін до Земельного кодексу (щодо продовження мораторію на продаж землі) суперечить Універсалу».

Президент України Віктор Ющенко та прем’єр Угорщини Ференц Дюрчань на відкритті школи в Чомонині
Президент нагадав, в Універсалі було записано, що до 1 січня поточного року має бути підготовлена нормативна база для запровадження продажу землі. Однак цього не було зроблено, і тепер усе залежатиме від того, коли таку базу розроблять. При цьому Віктор Ющенко наголосив, що зараз в Україні роблять вигляд, що не існує тіньового продажу землі. За словами глави держави, прикро, що до серйозних порушень Універсалу долучився БЮТ. Президент додав, що після цього рівень взаємодії ускладниться, але це не повинно означати, що діалог повинен припинитися.

Ющенко відкриє новий пункт переходу на українсько-румунському кордоні

Сьогодні за участі Президента України Віктора Ющенка буде відкритий пункт переходу «Солотвино-Сігет» на українсько-румунському кордоні. Цей пункт дуже важливий для Закарпаття, адже до цього часу мешканцям регіону, румунській нацменшині, доводилося робити величезне коло – їхати аж до Чернівців,щоб потрапити до родичів у Румунії.

На будівництво цього пункту переходу були витрачені 6,2 мільйона гривень.

Із румунського боку на відкриття пункту переходу прибуде Президент Румунії Траян Басеску, офіційні переговори з яким Віктор Ющенко сьогодні ж проведе в місті Сігеті в Румунії.
XS
SM
MD
LG