Доступність посилання

ТОП новини

Одна з найпопулярніших газет Дніпропетровська “Днепр Вечерний” заявляє про силове захоплення редакції.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Одна з найбільших дніпропетровських газет – «Днепр вечерний», що виходить російською мовою, стала об’єктом рейдерської атаки. Про це сьогодні на прес-конференції в обласному центрі заявив представник керівництва редакції Віктор Міщенко.


У офісі газети у переддень старого Нового року, каже виконавчий директор дніпропетровської «Вечірки» Віктор Міщенко, сталася «зухвала і нахабна рейдерська операція». До редакції увійшла група людей разом із молодиками двох охоронних агенцій, захопила кілька приміщень, де були документи і оргтехніка. Ці люди, каже пан Міщенко, що називають себе ліквідаторами колективного підприємства «Дніпро вечірній», заручившись рішенням судів Дніпродзержинська, наразі хазяйнують у редакції. Відтак, як він вважає, під загрозою вихід у світ чергового номера газети. Віктор Міщенко: «Це сталося вранці. Я приїхав до редакції опів на дев’яту, там уже все було зачинено, стояли вісім здорових молодиків. Мене, директора, туди не впустили, як я не переконував, що там мій ноутбук, документи, майно, за яке я відповідаю. Тому ми були змушені звернутись до компетентних органів – до прокуратури, до суду, до міліції».

«Ніхто силоміць не вривався»

Між тим інша сторона цього конфлікту — ліквідатори підприємства, яких пан Міщенко називає нелегітимними,— кажуть, що перебувають на території редакції цілком законно. Голова ліквідаційної комісії Юлія Татаринова запевняє, що її повноваження підтверджені рішенням Кіровського суду Дніпропетровська, а ліквідацію колективного підприємства проводять на законних підставах, за українським законодавством: підприємства з такою формою власності бути не може. Пані Татаринова стверджує, що до редакції силоміць ніхто не вривався: «Кажуть,що ми вибивали двері, — не вибивали. Була присутня охорона, яка охороняє видавництво, були присутні поняті, представник колективного підприємства відчинив двері, ми самі не заходили».

Юлія Татаринова також заявила про зловживання з боку керівництва редакції «Вечірки». Вона стверджує, що очільники видання перерахували 200 тисяч гривень зі статутного фонду колективного підприємства «Днепр вечерний» до новоствореної структури з такою ж назвою, але іншої форми власності – відкрите акціонерне товариство, яке заснували шестеро приватних осіб разом з головним редактором газети. Керівництво газети ці звинувачення відкидає.

«Це рейдерська атака»

Натомість виконавчий директор Віктор Міщенко заявив, що «Днепр вечерний» став об’єктом рейдерських атак кілька місяців тому. У Києві одна з приватних структур зареєструвала газету з ідентичною назвою і логотипом, хоча це і заборонено законом. Два номери «клонованої» газети вийшли у Запоріжжі накладом у півтисячі.

Втім, на чию користь захопили редакцію газети нині, – журналісти на називають.

Сьогодні керівники «Днепра вечернего» закликали, щоб колеги-журналісти не залишались байдужими до долі їхньої газети, бо рейдерських атак невдовзі можуть зазнати й інші ЗМІ.

Нагадаю, раніше у Дніпропетровську лунали заяви про напади рейдерів тільки з боку комерційних структур, в числі яких були ринок «Озерка» та олійно-екстракційний завод. Такі заяви з боку ЗМІ — перші.
XS
SM
MD
LG