Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Іраку та Афганістані коштуватиме дорожче, ніж В’єтнамська кампанія.


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Війна Сполучених Штатів проти тероризму може стати найдорожчим воєнним конфліктом в історії держави після Другої Світової Війни.


За оцінками незалежних експертів, загальні витрати США на бойові дії в Іраку, Афганістані та інших державах уже сягають 500 мільярдів доларів, що майже в півтора раза більше від витрат на Корейську війну.

Через новий план Адміністрації Буша, який збільшив американську воєнну присутність в Іраку, та додаткові замовлення Пентагону загальні видатки на воєнну кампанію можуть значно перевищити цього року 100 мільярдів доларів.

Таким чином, до кінця року війна в Іраку та Афганістані обійдеться Сполученим Штатам дорожче,ніж майже десятирічна війна у В’єтнамі.

Контроль гаманцем

Сила гаманця — так називають головний важіль впливу американського Конґресу на зовнішню політику США, яка залишається прерогативою американського президента. Білий дім визначає зовнішньополітичні пріоритети та виступає з ініціативами, але законодавці на Капітолійському пагорбі вирішують доцільність їхнього фінансування. Якщо вони не погоджуються з політикою президента, як це було з тривалою воєнної кампанією у В’єтнамі, то Конґрес відмовляється її фінансувати.

Зараз деякі лідери демократів, зокрема сенатор Тед Кеннеді, пропонують знову скористатися цим правом і відмовити Президентові Бушу в фінансуванні його нового плану.

Надмірні витрати

Адже більшість законодавців уже неодноразово висловлювали занепокоєння надмірними витратами на воєнну кампанію в Іраку та Афганістані.

За оцінкам конгресмена Зое Лофґрена, лише витрати одного місяця на війну в Іраку, які сягають зараз 8 мільярдів доларів, дозволять удвічі збільшити річне фінансування американської науки.

Як відзначають оглядачі, понад шість мільярдів доларів, які Президент Буш вимагатиме від Конґресу на фінансування свого нового плану щодо Іраку, дорівнюють річним бюджетам усіх американських національних парків, лісів, заповідників та історичних пам’яток.

Змінити процес фінансування

Однак більшість членів Конґресу погоджуються, що рішення припинити фінансування навіть частини воєнної кампанії пов’язане з суттєвими політичними ризиками. Адже в уявленні громадськості воно насамперед підриватиме безпеку американських військ. Тому, на думку експертів, Конґрес і надалі задовольнятиме фінансові вимоги президента.

Натомість, як вважають оглядачі, нова демократична більшість у Конґресі спробує зробити прозорішим сам процес фінансування та спробує вплинути на цільове використання грошей. І демократи, і республіканці невдоволені, що більшість воєнних коштів позначена окремою статтею як «надзвичайні видатки» і не підлягає процедурі оскарження, як інші витратні статті бюджету.

Конґрес минулого скликання вже ухвалив надати 70 мільярдів доларів для воєнної кампанії цього року. Але очікують, що Президент найближчим часом вимагатиме ще 100 мільярдів доларів додаткового фінансування.

Отже, за прогнозами оглядачів, у найближчі тижні законодавці наполягатимуть на ретельнішому розгляді воєнних видатків та проведуть публічні слухання за участю членів кабінету.

Матеріали до теми:

• Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці? • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG