Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін після Закону.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 січня (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні уряд збереться на своє звичайне засідання. Однак все ж таки воно не буде “звичайним”. Це перше засідання уряду після подолання президентського вето на Закон “Про Кабмін”. Що дає цей документ Прем’єр-міністру, що відбирає у Президента, і як оцінюють його політики та експерти?


Представники антикризової більшості доводять, що ухвалений документ зрештою узаконив парламентсько-президентську політичну модель. Регіонал Євген Кушнарьов: “В Україні юридично утверджена парламентсько-президентська модель влади. З ухваленням Закону “Про опозицію”, а це відбудеться дуже скоро, я вважаю, що ми вирішимо найважливіші питання, які заважали нормально функціонувати владі останні півроку”.

Парламентсько-президентська чи узурпація влади?

Нашоукраїнці, природно, заявляють про узурпацію влади Прем’єр-міністром. Керівник фракції “Наша Україна” В’ячеслав Кириленко: “Цей закон є шкідливим для країни. Він втручається в конституційні повноваження Президента, дає можливість уряду Януковича узурпувати владу і на ділі безконтрольно правити в країні”.

Втім, деякі експерти не схильні драматизувати значення Закону “Про Кабінет Міністрів” для політичної системи країни. Але вони визнають: конституційні недомовки на тему “хто в Україні головніший” тепер ліквідовані. І ліквідовані на користь уряду. Олесь Доній: “Могли б бути тлумачення, як у бік уряду та парламенту, так і в бік Президента. Через те, що велика коаліція, у складі антикризовиків та Блоку Юлії Тимошенко значною мірою антипрезидентського спрямування, тому ці тлумачення ще більше обмежують президентське поле”.

Президентське вето на Закон “Про Кабінет Міністрів” Верховна Рада подолала у п’ятницю. Після цього Віктор Ющенко заявив про недоцільність перегляду політреформи у Конституційному Суді і висловився за доповнення до чинного Основного Закону.

Зміни до Конституції Верховна Рада минулого скликання ухвалила наприкінці 2004 року у пакеті зі змінами до закону про вибори.
XS
SM
MD
LG