Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Лівадійському палаці.


Сімферополь, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму черговий скандал. Тепер пристрасті вирують у колишньому царському палаці у Лівадії. Трудовий колектив палацу-музею виступив проти нового директора – висуванця і родича одного з керівників Верховної Ради Криму і лідерів кримської організації Компартії. Музейники погрожують страйком, чиновники – масовими перевірками.

Майже тиждень штормить Лівадійський палац-музей, що в Ялті. Члени його трудового колективу заявили, що із 17 січня розпочинають безтерміновий страйк з вимогою, щоб кримська влада прислухалася до їхньої думки щодо нового керівника музею.

5 січня високопосадовці Міністерства культури Криму і кримського парламенту представили працівникам палацу нового директора – 29-літнього Георгія Кепуладзе. Проте трудовий колектив виступив проти. Його членів обурило те, що з ним чиновники не порадилися і призначили їм людину без відповідної освіти і досвіду роботи. До цього він лише три роки працював режисером-постановником місцевої філармонії, якою керує його батько. Але серед достоїнств пана Кепуладзе – родинні зв’язки із заступником голови Верховної Ради Криму Михайлом Бахарєвим.

Музейники назвали це самодурством. Каже заступник директора музею Сергій Юрченко: “Поведінку керівництва Міністерства культури та мистецтв АРК у його спробах нав’язати кандидатуру Кепуладзе як директора Лівадійського музею не можна розцінити інакше, як деструктивну та образливу. Думка колективу, своєчасно викладена керівництву, була проігнорована, наказ про призначення був виданий на сумнівних підставах, які зараз за заявою колективу вивчає прокуратура АРК та Ялти”.

Він же розповів, що після протестів музейників директор таки написав заяву про звільнення з посади. За словами представника Міністерства культури Криму Ісмета Заатова, міністр заяву задовольнив і урядовці вважають конфлікт вичерпаним. “Ситуація вже стабільна, музей має працювати. Ті завдання, які колективу ставить міністерство і які він сам ставить на 2007 рік, слід виконувати. У міністерстві теж стабільна ситуація, йде планова робота”, – сказав заступник міністра. Сам міністр культури Криму, який підписував наказ, зараз у відпустці.

З Георгієм Кепуладзе і Михайлом Бахарєвим мені зідзвонитися не вдалося, однак обидва в інтерв’ю газеті “Кримськая правда”, якою керує син віце-спікера і шурин тепер вже екс-директора музею Костянтин Бахарєв, заявили, що Лівадійський музейний комплекс далі чекають масові перевірки. Мовляв, прокралися і тепер бояться зміни керівництва. Ці заяви викликали обурення у музейників, які тепер вимагають спростувань: “Ці відомості абсолютно не відповідають дійсності”, – заявив представник колективу музею Олександр Кутищев.

Остаточне рішення про страйк ухвалять загальні збори працівників музею, які відбудуться 16 січня.
XS
SM
MD
LG