Доступність посилання

ТОП новини

296 років від укладення гетьманом Пилипом Орликом угоди з кримським ханом Девлет-Гіреєм про військовий союз.


Віталій Пономарьов Київ, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У січні 1711 року гетьман Пилип Орлик спробував використати військові сили міжнародної коаліції задля визволення України з-під влади Російської імперії. Союзниками України тоді стали Швеція, Польща, Туреччина, Кримське ханство, ногайці та донські козаки.


Оголосивши своєю метою визволення України, гетьман Пилип Орлик почав організовувати коаліцію держав, зацікавлених у протистоянні просуванню Російської імперії на південь. 10 травня 1710 року він уклав у Бендерах угоду з королем Швеції Карлом ХІІ, який зміг залучити до коаліції султана Ахмеда ІІІ та польського короля Станіслава Лєщинського. У середині січня 1711 року Орлик почав переговори з кримським ханом Девлет-Гіреєм, і 23 січня вони підписали угоду про військовий союз. До угоди приєдналися васали хана – буджацькі та білгородські ногайці. Говорить професор Віктор Горобець:

«Чи мали шанси сторони на успіх? Ці шанси були, відверто кажучи, мізерними. І справа не тільки в тому, що Пилип Орлик мав війська, які відверто поступалися військам супротивника, але і в тому загальному занепаді, який переживало Кримське ханство у цей час. Втім, очевидно, ця угода для нас важлива насамперед як останнє яскраве свідчення козацько-кримської співпраці».

Наприкінці січня 4 тисячі запорожців на чолі з Орликом, 2 тисячі поляків і 20 тисяч ногайців перейшли Дністер і стали відвойовувати Поділля. До них приєдналися 11 тисяч козаків Богуславського, Корсунського, Уманського та Канівського полків. Одночасно вершники Девлет-Гірея дійшли на Лівобережжі до Харкова, проте через глибокі сніги були змушені повернути назад.

Від 25 березня союзники упродовж трьох днів штурмували Білу Церкву. Зрештою, ногайці рушили додому, по дорозі беручи ясир, і, щоб захистити від них свої оселі, військо Орлика залишили козаки правобережних полків, а польські загони відійшли на Волинь. Орлик відступив до Фастова і 24 квітня повернувся до Бендер. Говорить професор Віктор Брехуненко:

«Метою союзу Пилипа Орлика із Девлет-Гіреєм було визволення України з-під московського панування. Пилип Орлик зазнав поразки. Але він не склав зброї і ще понад 30 років продовжував змагатися за українські землі, і в тому числі намагався створити військово-політичний союз – як з татарами, так і з турками, намагався залучити європейські держави до визволення України з-під московського ярма».
XS
SM
MD
LG