Доступність посилання

ТОП новини

Комп''ютерна техніка допомaгає зберегти автентичність кашубів, невеликої етнічної меншини в Польщі.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сучасні досягнення комп`ютерної техніки допоможуть у боротьбі за збереження мови і тотожності кашубів – етнічної меншини, що проживає на Балтійському узбережжі Польщі. Внаслідок різних історичних обставин, мало хто з кашубів володіє рідною мовою. Ця розповідь – про відродження культури і мови кашубів, етнічної групи західних слов''ян.


Двоє молодих фахівців з комп’ютерної техніки з Польщі і Німеччини закінчили піврічну кропітку роботу, яка мала на меті перевести на регіональну кашубську мову комп''ютерну систему «Linux». Тепер кожен любитель цієї рідкісної мови зможе безкоштовно в своєму комп’ютері користуватись нею. Раніше ці двa молодi ентузіасти-кашуби опрацювали і розташували в інтернеті словник та кашубську енциклопедію. Також за допомогою всесвітньої мережі в будь-якому кінці земної кулі можна слухати кашубську радіостанцію «Радіо Кашебе». Голова найбільшого в Польщі суспільно-культурного товариства кашубів Артур Яблонський захоплений справою. Для Радіо Свобода він сказав: «Те, що кашубська мова існує в інтернет-мережі, є символом того, що наша маловживана регіональна мова розвивається. Усе це є доказом не лише існування, а й розвитку цієї мови».

Біди комуністичної спадщини

Кашубська спільнота на Помор''ї в Польщі нараховує півмільйона осіб. Менше половини з них володіє рідною мовою. Це є результатом репресій проти кашубської культури і мови з боку колишньої польської комуністичної влади. До кашубiв вона ставилась як до антипольського елементу. Зараз у Поморському регіоні і в самому місті Гданську діє низка кашубських культурних установ, a місцева влада допомагає в розбудові мережі шкільництва.

Пан Яблонський вважає, що сучасна техніка та ідея «кашубського комп''ютера» будуть для польських кашубів і світової діаспори важливим засобом єднання. І в першу чергу — засвоєння рідної мови і культури.

ЄС не буде осторонь

Допомогу у відродженні кашубської мови обіцяє надати Європейський Союз. Продовжує Артур Яблонський: «Наше товариство є членом-засновником польського відділення Бюро рідкісних мов, що діє в структурах ЄС. Кашубська мова є темою організованих нами багатьох наукових семінарів. Нашу мову рекламуємо в Європі і в інший спосіб. Зокрема, разом з місцевою владою в Гданську готуємо регіональну програму розвитку кашубської культури. Минулого року на Помор’ї відбулось чимало культурних заходів в рамках відзначення «Року кашубів».

Попереду – поїздка до Києва

У лютому пан Яблонський збирається вперше в житті відвідати Україну. Він представлятиме польських кашубів у Києві на конференції Ради Європи з питань регіональних ЗМІ.

Ще до приїзду до Києва пан Яблонський привітав по-кашубськи слухачів Радіо Свобода : «Вітаю всіх слухачів Радіо Свобода в Києві. Дуже радію, що можу бути з вами ! Єднаймося ! Бажаю міцного здоров''я !»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG