Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпродзержинську запровадили карткову систему на проїзд у трамваї для пільговиків.


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 16 січня 2007 RadioSvoboda.Ua — У Дніпродзержинську на Дніпропетровщині сьогодні підбиватимуть перші підсумки експерименту „Соціальна картка”. З кінця минулого року в місті громадяни пільгових категорій користуються комунальним транспортом, розраховуючись спеціальними чіп-картами. Покататися у дніпродзержинському трамваї і побачити на власні очі, як діє експеримент, планує сьогодні екс-прем’єр України Юрій Єхануров разом із журналістами.


Новації з оплатою у дніпродзержинських трамваях почалися 11-го грудня. Перш ніж запустити експеримент у 30 трамваях на всіх 4-х маршрутах, у місті довго готувались – завезли партіями понад 60 тис. електронних пластикових карток, роздали в райрадах їх пенсіонерам, навчили контролерів комунального підприємства „Трамвай” брати плату за проїзд з пасажирів-пільговиків за допомогою переносних терміналів.

Експеримент поки трохи розчарував

Однак після першого місяця роботи у рамках експерименту місцева влада трохи розчарована – начальник одного з відділів відділу Управління соціального захисту населення Дніпродзержинської міської ради Олена Посилаєва каже, що новація поки що не надає можливості, як планувалося, визначити реальний обсяг перевезень пільгових категорій населення у громадському транспорті.

Дані з кожного десятого терміналу, як виявилося, через технічні проблеми неможливо перенести до загальної бази. Зараз до міста приїхали фахівці з київського ТОВ „Промзв’язок”, вони мають налагодити комп’ютерні програми і виявити причини збоїв у терміналах, спробувати збільшити швидкість зчитування інформації з карток. А кондуктори скаржаться на те, що в години «пік» витрачають багато часу з пасажирами-пільговиками і з пластиковими картками, тим часом «зайців» серед «платних» пасажирів стає більше.

Картка на проїзд даватиме й інші переваги

Експериментальна програма „Соціальна картка” має на меті поліпшити ефективність використання бюджетних коштів на оплату послуг, наданих пільговикам, і облік цих бюджетних витрат.

У Дніпродзержинську наразі понад 80 тисяч людей користуються транспортом на пільгових умовах, а це — кожен третій. Міська влада має намір і далі слідкувати, які результати дає експеримент. Якщо він буде вдалим, то спектр послуг, які пільговики одержують за чіп-картками, розширять — приміром, деякі магазини вже оголосили, що електронні картки будуть використовувати. Є також урядова постанова, до речі, підписана ще Юрієм Єхануровим, про поширення експерименту „Соціальна картка” на Дніпропетровськ та Київ.
XS
SM
MD
LG