Доступність посилання

ТОП новини

Як Чехія сприйняла Бориса Тарасюка та чому його запросила.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 16 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Візит Бориса Тарасюка до Чехії затьмарив скандал довкола його посади, який спалахнув у Києві. Тим не менше, для Чехії Тарасюк — це чинний міністр закордонних справ України, адже долю його посади ще вирішує Конституційний суд. Таке пояснення дав Радіо Свобода посол Чехії в Києві Карел Штіндл. А для новопризначеного міністра закордонних справ Чехії Карела Шварценберґа підписані з Борисом Тарасюком домовленості стали першою пробою пера на цій посаді.

Міністри закордонних справ України і Чехії 15 січня 2007 у Празі
Чеські урядовці, які зустрічали Бориса Тарасюка в Празі, знають, яким хитким може бути крісло міністра, з власного досвіду. Справа в тому, що президент Чехії призначив нинішній Кабінет Міністрів країни щойно минулого тижня і уряд цей іще не пройшов горнила схвалення у парламенті. «Тому і у Вас напівміністр, і в нас напівуряд», — жартував у розмові зі мною один із чеських журналістів.

Після виборів минулого літа жодна з політичних сил Чехії не має більшості у парламенті, який поділений між правими і лівими рівно навпіл. Відтоді ж країна досі не має постійного уряду. І ще не ясно, чи втримається нинішній уряд на чолі з правою Громадянською демократичною партією під час голосування про довіру в чеському парламенті цієї п’ятниці.

Тарасюк зміцнює співпрацю з Чехією

А тим часом у понеділок у Празі керівники дипломатичних відомств України і Чехії підписали спільну заяву про співпрацю. Вона передбачає тісніші контакти в зовнішній політиці, сільському господарстві, енергетиці та в питаннях ядерної безпеки.

«Я щасливий, що перша міжнародна угода, яку я підписав, — з Україною», — зізнався журналістам міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ. Радів він і через те, що товарообіг між країнами за минулий рік зріс на третину, а в Донецьку скоро відкриють чеське консульство. А Борис Тарасюк запевняв чехів, що Україна й далі крокує до НАТО і ЄС, а якщо в українській владі і є розбіжності щодо цього курсу, то вони тактичні.

Другий канал громадського Чеського телебачення, гостем якого був Тарасюк, змальовував розстановку сил в Україні драматичніше: «Київ вагається або намагається знайти компроміс між інтеграцією на Захід та орієнтацією на Москву. Шлях до ЄС і НАТО країні відкрила Помаранчева революція. Президент Віктор Ющенко за прозахідний курс, прем’єр Віктор Янукович виступає за зв’язки з Росією».

А Борис Тарасюк для чеських оглядачів — це політик чіткого прозахідного курсу. Крім чеського телебачення, інтерв’ю з ним з’явилося і на Чеському радіо, і в авторитетних газетах — «Господаржске новіни» та «Лідове новіни». Коли рік тому в Празі з візитом був український прем’єр Юрій Єхануров, таких повідомлень було значно менше.

Чехія визнає міністерський статус Тарасюка

Втім, офіційна Прага ризикувала, коли запросила в гості українського урядовця з непевними повноваженнями. Та чеський аналітик Любош Весели з Асоціації міжнародних зв’язків каже Радіо Свобода, що це рішення вірне: «Це дуже добре, що цей візит відбувся попри те, що внутрішньополітична ситуація в Україні і в Чехії не зовсім стандартна. Але тем і конкретних питань стільки, що таких візитів мало б бути більше. І гадаю, що переговори з міністром закордонних справ Чехії, з новим віце-прем’єром Александром Вондрою справді важливі не лише для Чехії, але й для України. Це стосується віз, спільної торгівлі, співпраці з НАТО і так далі».

Чеська влада закликала уряд Віктора Януковича утриматися від негативних кроків у відповідь на конфлікт, який виник довкола візиту Бориса Тарасюка до Праги як українського урядовця. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода у Празі посол Чехії в Україні Карел Штіндл: «Цей візит український уряд розглядає як нелегітимний, нелегальний. Так що можуть бути і негативні наслідки, наприклад, можуть скасувати якийсь інший візит. Як посол Чехії в Україні я маю дуже добрі відносини і з прем’єром Януковичем, і з деякими його людьми, з його міністрами. Я хочу сподіватися, що вони будуть ставити відносини між Чехією та Україною вище, ніж цей особистий інцидент, який має такий характер, що дає можливість для різних тлумачень».

Чеські дипломати вирішили тлумачити події в Україні таким чином: Борис Тарасюк — міністр закордонних справ доти, доки долю його посади не визначить Конституційний суд, пояснив дипломат: «Я б більше хотів сподіватися, що це мине і що український уряд, прем’єр Янукович і його люди зрозуміють, що для нас Борис Тарасюк усе ще є міністром закордонних справ. Президент Ющенко знову призначив його міністром своїм указом. Знаю з оточення прем’єра Януковича, що Конституція України ясно визначає, що український уряд також, серед іншого, керується і указами президента. Уряд опротестовує указ (щодо Тарасюка) в Конституційному суді, який на момент візиту ще не ухвалив рішення з цього приводу. Так що чеська сторона вважає, що тим часом Борис Тарасюк є міністром».

На рішення запросити голову української дипломатії до Праги, можливо, вплинуло і те, що нинішній віце-прем’єр Чехії Александр Вондра подружився з Борисом Тарасюком ще в часи, коли той був в опозиції. Посол Чехії в Україні Карел Штіндл у розмові з Радіо Свобода відмовився це коментувати, але визнав, що Тарасюк отримав запрошення відвідати Прагу саме тоді, коли Вондра очолював зовнішньополітичне відомство Чехії. Обидва політики дотримуються правих політичних поглядів і є переконаними прихильниками євроатлантичної інтеграції.

Матеріали до теми:

• "У мене є свої методи, як добиватися виконання Конституції і закону", — Борис Тарасюк, який приїхав до Чехії як міністр закордонних справ України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG