Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: FМ-простір.


Олександр Лащенко Київ, 16 січня 2007 року. Кілька російських виконавців можуть зникнути з ефіру частини загальноукраїнських радіостанцій. Про це повідомили у Незалежній асоціації телерадіомовників. Причина можливого зняття з FМ-програм “Уми Турман”, Валерії та деяких інших - незгода українських радіостанцій з політикою організації, яка надає авторські права артистам. Мовляв, вона вимагає виплати завеликих авторських винагород. Реакція самої цієї організації наразі невідома. На тлі цього скандалу виникає питання - чому українські продюсери змушені платити значні гроші за російських виконавців, невже бракує україномовних? Чи не чинять вітчизняним артистам перешкоди на шляху до ефіру?

Сучасна українська музика розвивається, з’являється все більше талантів, але (як і кілька років тому) шлях у радіопростір для неї закритий. Це стверджує музичний критик Юрко Зелений. До того ж, в українських законах чітко не визначено – скільки ж має бути в ефірі радіостанцій саме україномовного продукту.

FМ-станції в Украні – комерційні організації, і вони змушені дбати про прибуток, свій рейтинг серед слухачів. І тому ставлять те, що серед них найпопулярніше. І не має значення - якою мовою. Так виходить, що зараз найбільший попит на російськомовних виконавців. Про це заявляє Сергій Кузін, директор однієї з FM-радіостанцій, що мовить в Україні.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Як відомо, у Симферополі ще донедавна збирали автомобілі "Газель". До чого тут радіо? Дуже просто - серед кримчан популярний жарт, що ці мікроавтобуси після заводських цехів виходили на маршрути з радіоприймачами, які здатні були ловити лише музику у жанрі “шансон”. Завод кілька років тому збанкрутував і як на диво - у радіоефірі Симферополя сталися суттєві зміни, констатує кореспондент Радіо Свобода у Криму Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Білорусі радіо - досить популярний канал отримання інформації, однак не на FM-станціях, а на так званих "радіоточках", адже за тамтешніми законами, нерозважальну інформацію може розповсюджувати лише держава. Що лишається тим, хто прагне і розважитись, і новини послухати – розповідає кореспондент Радіо Свобода у Мінську Ігор Калиновський.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Юрко Зелений зазначає, що без вольового рішення на державному рівні стосовно україномовного продукту на радіо ніяк не обійтися.

Головним для радіо має бути якість того, що звучить, а не мова. А зараз, коли все вирішують гроші, ефір часто заповнюють не красивими мелодіями, а піснями-одноденками. Так вважає артист, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ян Табачник.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG