Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 17 січня.


Віктор Недоступ Київ, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Єдина Римська імперія втратила свого останнього імператора, у Москві завершилося правління династії Рюриковичів, НКВС викрало Рауля Валленберга, а у США засудили на довічне ув’язнення Шейка Омара Абдель-Рахмана.

17 січня 395 року в Медіолані (сучасний Мілан) у віці 48 років помер Феодосій I Великий, останній правитель єдиної Римської імперії, великий прихильник християнства. По його смерті імперія остаточно розділилась на дві держави, правителями в яких стали сини Феодосія: Аркадій отримав від батька управління сходом, а Гонорій – Західну імперію.

1598 – У Москві на 41-у році життя помирає московський цар Федір Іванович, останній представник династії Рюриковичів. У лютому престол посідає Борис Годунов, один з головних членів уряду при царі Федорі, фактичний правитель Московії з 1587 року.

1793 – Французький Конвент за пропозицією Робесп''єра голосує за смертну кару позбавленого влади короля Людовіка XVI: "Від імені французького народу Національний конвент оголосив Людовіка Капета винним у зловживаннях проти свободи нації і загальної безпеки держави".

1944 – Англо-американські війська розпочинають операцію "Пантера". Висадившись у центральній Італії в районі міста Кассіно, вони до травня долають і руйнують німецьку оборону лінію "Густав", що перетинає Апеннінський півострів і опирається на природні водні рубежі – ріки Рапідо, Гаріоьяно та Сангро. Це змушує німецькі війська швидко відступити на північ Італії.

1945 – У Будапешті, зайнятому радянськими військами, зникає шведський дипломат Рауль Валленберг, людина, що зберегла життя десяткам тисяч переслідуваних фашистами євреїв. Лише у 2000 році російські власті офіційно визнають, що Рауля Валленберга заарештувало НКВД. Його вивезли до Радянського Союзу, де того ж таки року він загинув у тюрмі.

1979 – На референдумі в Гренландії 70.1% виборців голосують за самоуправління території. Данський парламент враховує волевиявлення і ухвалює 16 лютого відповідний закон.

А у 1996 у федеральному суді Нью-Йорка засудили на довічне ув''язнення Шейка Омара Абдель-Рахмана, ісламського клерикала, якого звинувачували в участі у змові, яка мала на меті проведення ряду терористичних актів на території США, Ізраїлю та Єгипту.
XS
SM
MD
LG