Доступність посилання

ТОП новини

Понад 34 тисячі цивільних осіб загинули минулого року від насильницьких дій у різних регіонах Іраку


Такий висновок міститься у новому звіті спеціальної місії ООН у цій державі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні.

Такий висновок міститься у новому звіті спеціальної місії ООН у цій державі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні.

Майже 100 цивільних осіб гинули минулого року щодня від насильницьких дій у різних регіонах Іраку, переважно у Багдаді. Місія ООН в Іраку дійшла такого висновку на підставі аналізу данних, наданих іракськими лікарнями та Медично-Правовим Інститутом у Багдаді.

Як відзначають автори звіту, більшість із вбитих останнім часом в іракській столиці мали кулеві поранення. Це, на їхню думку, свідчить, що цивільні іракці не були випадковими жертвами вибухів, а загинули від рук “ескадронів смерті”. Так називають бойові угрупування шиїтів, які переслідують сунітську меншину у столиці.

Звіт відзначає різке збільшення кількості насильницьких смертей після підриву шиїтського храму в іракському місті Самарра у лютому минулого року.

Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер назвав такі дані «трагічними». Він звинувачує у вбивстві мирних жителів «екстремістів» і «терористів» та заперечує причетність до цього військових своєї країни та США.

Учора, в день оприлюднення звіту, у Багдаді внаслідок трьох терактів загинуло ще понад 80 осіб, більшість з яких студенти столичного університету.
XS
SM
MD
LG