Доступність посилання

ТОП новини

До Луганська прибула пересувна виставка архівних матеріалів про Голодомор 1932-1933 років.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До Луганська прибула пересувна виставка архівних матеріалів про Голодомор 1932-1933 років. Організатор виставки – Служба безпеки України.


Ця виставка почала свій похід із Києва восени минулого року. Її формують матеріали державного архіву Служби безпеки України. Робота над збором експонатів тривала з 2003 року. Для цього використали обласні архіви СБУ. В них і знайшли багато відомостей, про які досі суспільство або зовсім не знало, або знало дуже мало.

Усе починалося з Українського дому

Вперше унікальні документи про Голодомор українці змогли побачити у листопаді 2006 року в Українському домі. Далі виставка рушила в подорож по країні, діставшись, врешті, й до Луганська. Про експозицію в обласній бібліотеці імені Горького розповідає доктор історичних наук, фахівець архіву СБУ, професор Василь Даниленко: «Виставка демонструє документи, що зберігаються в архіві. А також ті, що увійшли до колекції і є у вільному доступі. На виставці можна окремо подивитись фільм про Голодомор. А на сайті Служби безпеки України є повна колекція розсекречених документів».

Унікальні документи

На стендах виставки можна побачити витяги зі справ НКВС проти «куркулів», інструкції щодо вилучень хліба у селян, рапортів сталінської спецслужби про випадки людожерства у місцях, спустошених голодом.

Зі старих світлин дивляться на нас жертви Голодомору та їхні кати – відповідальні працівники НКВС УРСР. А ось два щоденники часів Голодомору. В одному вчителька з Київщини Олександра Радченко описувала жахи, що коїлися в селі. Вона була впевнена: голод спланований. У другому документі комуніст Заволока, теж, з Київщини, описує повільну, поступову смерть довколишніх сіл і зрікається віри у комунізм. Серед документів є й заклики до світової спільноти, до західних українців з вимогами врятувати Україну від штучного голоду.

Відвідувачі виставки не приховують сліз і обурення

Працівники, котрі чергують на виставці, розповіли, що багато відвідувачів похилого віку не приховують сліз, роздивляючись страшні фотоматеріали часів Голодомору: «Був немолодий вже чоловік, який зі сльозами на очах розповідав про те що, у 1932-1933 їжі практично не було. І він спіймав кота, хотів його забити, щоб з’їсти. Та коли він подивився в ті очі, залишив його. Чоловік і досі не може дивитись тваринам в очі», – каже працівник виставки.

А ось враження від виставки інших луганських відвідувачів: «Це жахливий злочин. Це вже визнали геноцидом. І я вважаю, що це був дійсно геноцид українського народу. У цьому злочині я не можу звинуватити росіян, але Комуністична партія у цьому винувата точно. Комуністичну партію України треба заборонити обов’язково».

«Дуже корисна виставка. Матеріали вельми цікаві. Найцікавіше те, що саме СБУ стала ініціатором цього розсекречення архівів. Це викликає оптимізм у тому сенсі, що наші спецслужби кращі, ніж оті, про злочини яких розповідає ця виставка».

«Голодомор в Україні був, він, звісно, був по всьому колишньому Радянському Союзу, але Україні дісталось більше всіх. Я вважаю, що сучасне покоління повинно робити все, щоб це ніколи не повторилось».


Виставку можна відвідати у Луганській бібліотеці імені Горького до 21 грудня.

Матеріали до теми: • У Берліні оприлюднили імена загиблих у радянських концтаборах на території Східної Німеччини.

Все про Голодомор на сайті Радіо Свобода:
XS
SM
MD
LG