Доступність посилання

ТОП новини

Італійські пристрасті довкола американської бази.


Наталка Кудрик Рим, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Італії розгорілася гаряча полеміка довкола розширення американської військової бази у місті Віченца. Лівоцентристський кабінет Романо Проді підтримав проект американців щодо спорудження нового військового об’єкту. Таке рішення посіяло суперечку між членами парламентської проурядової більшості. Немає єдності і серед мешканців міста: одні виступають категорично проти нової бази, а інші захищають рішення уряду.

У невеликому місті Віченца на півночі Італії вже понад 15 років функціонує американська військова база Camp Ederle. Тепер Пентагон вирішив перенести місце її розташування, змістити старе летовище та розширити структуру об’єкту для нової авіабригади. Чим викликані такі плани американського оборонного відомства?

Військовий експерт Джанандреа Ґаїані пояснив це італійським мас-медіа такими словами: «Сполучені Штати вже кілька років активізують свою присутність на базах у Європі. Чому? Тому що змінилися обставини. За часів холодної війни об’єкти НАТО захищали від можливої атаки зі Східної Європи – нині вони мають бути переобладнані для інших цілей США, які спрямовані передусім на Близький Схід, Центральну Азію та Африку, котра стає місцем суперечок у боротьбі з ісламським тероризмом. За такої ситуації бази в Італії мають важливе значення».

Противники кажуть про загрозу безпеці та довкіллю міста

Сотні тисяч мешканців міста вийшли з протестами на центральні вулиці, блокували залізницю та поставили намети на місці майбутньої бази. Вони вважають, що новий військовий об’єкт загрожуватиме безпеці та довкіллю міста. І противників будівництва не гріє думка, що цей проект принесе нові інвестиції та робочі місця. Координатор комітету «Проти» Джанкарло Альбера наголошує: «Віченца як місто багатої культури не потребує розширення військової присутності. Ми любимо наше місто і тому переконані, що інвестувати у майбутнє – означає інвестувати в наукові дослідження, інноваційні програми та в розвиток відновлювальних джерел енергії».

Ці громадяни домагаються проведення місцевого референдуму щодо розширення військової бази США.

Інші — підтримують проекти і цінять свої робочі місця

Мешканці ж Віченци, котрі працюють на базі, засуджують протести своїх земляків, бо побоюються втратити робочі місця. Загалом американська структура утримує понад дві тисячі італійських службовців. Прихильники будівництва вважають, що база сприяє економічному розвитку міста, а поведінку своїх опонентів пояснюють виключно ідеологічним фактором.

Координатор комітету «За» Роберто Каттанео, який 16 років працює на військовому об’єкті американців, каже, що учасники протесту «просто не хочуть американців у місті, і це є основним пунктом усієї дискусії».

США задоволені, а Романо Проді каже, що «рішення є рішенням»

Тим часом Сполучені Штати через свого посла у Римі висловили задоволення рішенням італійського уряду, назвавши його кроком вперед у розвитку двосторонніх відносин. Аплодує і опозиція під проводом Сильвіо Берлусконі. До речі, саме його уряд як надійний партнер Вашингтона у НАТО, ухвалив рішення розширити бази. А прем’єр Романо Проді, дотримуючись міжнародних зобов’язань, підтвердив рішення свого попередника, хоча і зазначив, що його ухвалили непрозоро: «Коли хтось ухвалює складне рішення, добре усвідомлює, що згодом можливі дискусії, але рішення є рішенням».

Розчаровані кроком прем’єра деякі його прибічники – члени проурядової парламентської більшості. Комуністи й зелені назвали вибір Проді невдалим і разом із мешканцями міста закликають до проведення референдуму. На території Італії, разом із великими і малими островами, розташовані понад сто американських військових об’єктів.
XS
SM
MD
LG