Доступність посилання

ТОП новини

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко проінспектував енергозбереження у Криму.


Володимир Притула Сімферополь, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі міністр палива та енергетики України Юрій Бойко сьогодні інспектував стан енергозбереження у Криму. Але на однойменній нараді мова більше йшла не стільки про енергозбереження, скільки про збільшення вироблення електрики та видобутку газу.

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко та прем'єр-міністр Криму Віктор Плакида на нараді у Сімферополі.
Найбільшою проблемою Криму міністр Бойко назвав те, що за останні 4 роки енергоспоживання в автономії збільшилося на третину, тоді як у середньому в Україні – на 16%. Водночас із таким бурхливим зростанням споживання в Криму практично відсутня власна генерація. Покриття власних потреб лише на 10% своєю генерацією міністр назвав “дуже небезпечним фактором”.

Наразі все непогано, але ж треба думати про перспективу!

Водночас Юрій Бойко каже, що стан енергозбереження в Криму нормальний і всі системи функціонують надійно. При цьому пан Бойко зауважив: «Але враховуючи динамічний розвиток економіки півострова, ми вважаємо, що потрібно вжити деяких заходів для того, щоб енергетика не відставала від економіки. І тому наша така прискіплива увага до енергетики півострова пов’язана саме з цим».

У державне управління повертають кримські ТЕЦ

На нараді міністр поставив завдання упродовж найближчих 3-4 років збільшити місцеву електрогенерацію мінімум на 400 мегават і наростити подачу електроенергії з-за меж Криму ще на 200. Це, на думку фахівців, дозволить автономії уникнути у майбутньому енергетичного колапсу. І як перший крок у цьому напрямку – повернення у державне управління кримських ТЕЦ, які два роки перебували в оренді приватної фірми «Кримтеплоелектроцентраль».

Кілька місяців тому суд передав Сімферопольську, Камиш-Бурунську ТЕЦ і Сакські теплові мережі в управління державної компанії «Кримські генеруючі системи». Юрій Бойко на нараді привітав таке рішення і заявив, що ображені екс-орендарі мають право на матеріальну компенсацію, якщо «цивілізовано» доб’ються її через суд.
XS
SM
MD
LG