Доступність посилання

ТОП новини

Огляд європейської преси: ЄС недостатньо захищає свої кордони; вчені кажуть, що Єврокомісія здійснює протекціонізм.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Агенція Європейського Союзу із захисту кордонів закликає країни ЄС до активної співпраці, але майже жодна з держав Євросоюзу на це не реагує.


“На кордонах Євросоюзу не вистачає солідарності”, – під таким заголовком австрійська “Ді Прессе” подає статтю кореспондента з Варшави, де міститься “Фронтекс” – Агенція ЄС із захисту кордонів. Як стверджує заступник директора агенції Жіль Аріас, його співробітники були б щасливі, якби країни Євросоюзу активніше відгукувалися на прохання агенції про допомогу. За розрахунками Євросоюзу, нелегально в''їхати на територію ЄС прагнуть 25 мільйонів осіб із Африки. Водночас на заклик “Фронтексу” надати відомчу допомогу для протистояння нелегальній міграції відгукнулися лише 5 членів Євросоюзу, які виділили пару розвідувальних літаків, патрульних човнів чи запропонували допомогу експертів. “Ді Прессе” пише, що Агенція ЄС із захисту кордонів не хоче бути козлом відпущення. Але, за словами представника агенції, політики дуже люблять вказувати пальцем на інших, коли їм говорять про їхні недоліки. Австрійське видання нагадує, що “Фронтекс” не бореться з нелегальною міграцією як такою, а забезпечує кращу співпрацю країн ЄС у захисті кордонів. Заступник директора агенції якраз і вимагає, щоб держави Євросоюзу були більше готовими до співпраці, пише газета “Ді Прессе”.

Єврокомісія захищала виробників ЄС від іноземних фірм

Бельгійська “Л’Еко” публікує результати дослідження вчених Католицького університету Лювена, які дійшли висновку, що Єврокомісія інколи захищала європейські підприємства від апетитів іноземних компаній. Фактично, одне із завдань Єврокомісії полягає в тому, щоб контролювати злиття і продаж компаній у Європі і тим самим уникати панування на ринку тієї чи іншої фірми. Бельгійські вчені дослідили діяльність Брюсселя в цій галузі впродовж останнього десятиріччя минулого століття і підсумували, що Єврокомісія інколи здійснювала політику протекціонізму. Тобто, коли ту чи іншу компанію в Європі хотів придбати покупець з-поза меж ЄС, Єврокомісія втручалася набагато частіше, ніж при купівлі фірм покупцями з будь-якої країни Євросоюзу, пише газета “Л’Еко”. Вона називає дослідження неприємним для Єврокомісії, яка не може сумніватися в його серйозності – висновки вчених Католицького університету Лювена визнав впливовий науковий журнал “Економік Джорнал”.

Польща і Росія: протистояння довкола «м’яса» триває

”Порозмовляли про м''ясо — і зовсім нічого” — так назвала польська “Газета Виборча” статтю про переговори експертів Євросоюзу і Росії щодо зняття ембарго з поставок м''яса з Польщі до Росії. Єврокомісія тримає переговори в таємниці, стверджує видання. Газета цитує представника польської делегації, який сказав, що на зустрічі відбулася важка розмова і фактично сторони погодилися тільки на її продовження. ”Газета Виборча” нагадує, що якщо до 17 години п''ятниці ембарго не буде зняте, тоді на тему польського м''яса говоритимуть під час зустрічі в п''ятницю Комісар ЄС з охорони здоров''я Маркос Кіпріану і міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв. Газета пише, що Кіпріану заявив: Польща виконала всі рекомендації Єврокомісії і Росія не має підстав блокувати імпорт польського м''яса.
XS
SM
MD
LG