Доступність посилання

ТОП новини

Російський "Газпром" хоче повністю контролювати компанію "ЄвроПольГаз", якій у Польщі підпорядкований Ямальський газопровід.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наростає протистояння між польськими і російськими акціонерами компанії "ЄвроПольГаз". "Газпром", який є співвласником компанії, вимагає для себе вирішального впливу на її діяльність. "ЄвроПольГаз" контролює Ямальський газопровід на території Польщі. Аналітики вважають, що виконання вимог російської сторони могло б створити серйозні проблеми для Польщі.


У компанії "ЄвроПольГаз" Польща і Росія мають по 48% акцій. Головою правління компанії є поляк, наглядову раду очолює представник "Газпрому". Чотирма відсотками акцій володіє один із найбагатших поляків – Олександр Гудзоватий. За ті 4%, що вирішать долю компанії "ЄвроПольГаз", змагаються Росія й Польща. Аналітики вважають, що "Газпром" хоче в Польщі реалізувати план, котрий йому не вдався в Україні та Білорусі, – повністю захопити мережу транзитних газопроводів, що постачають пальне до Європи. У компанії "ЄвроПольГаз" відмовляються говорити на тему протистояння з "Газпромом".

Росія платить "ЄвроПольГазу" за транзит пального до Європи стільки, скільки сама вважає за доцільне. Ці квоти значно менші, ніж вимагає Польща. Дефіцит і несплачений банківський кредит ставлять під загрозою подальшу діяльність "ЄвроПольГазу". Польський міністр економіки Пьотр Возняк на прес-конференції сказав про певне хвилювання з приводу ситуації, що склалася з "Газпромом".

«Маємо своєрідну холодну війну»

Для Радіо Свобода ці події прокоментувала аналітик щоденника «Жечпосполіта» Агнєшка Лакома: «Восени минулого року Польщу притиснули до стіни і ми погодились на підвищення ціни за газ на 10 відсотків. Без цього Газпром не дозволив би РосУкрЕнерго продавати нам газ. На мою думку нинішнє протистояння в компанії ЄвроПольГаз не є прямою загрозою для енергетичної безпеки Польщі. І не лише на мою думку, а й в урядових колах існує переконання, що не слід більше поступатись Росії. Маємо своєрідну холодну війну».

Пані Лакома вважає, що "Газпром" хоче довести "ЄвроПольГаз" до величезної заборгованості й потім перебрати цю компанію у свої руки. А інші польські оглядачі вказують на ширший план дій навколо "ЄвроПольГазу".

За офіційними даними, минулого року Росія призначила 10 мільярдів доларів на те, щоб заволодіти європейськими компаніями в енергетичній та металургійній галузях економіки. Аналітик щоденника «Жечпосполіта» Агнєшка Лакома наголошує: «Польща, як кожна інша держава, має право не погодитись, щоб хтось завоював більшу частину економіки чи заволодів більшістю акцій у такій компанії як "ЄвроПольГаз"».

Основні спроби росіян укріпитися у Польщі зазнали невдач

На думку коментаторів, російські фірми в Польщі тим часом впіймали облизня, тому, що польський уряд не дозволив російській компанії "Лукойл" заволодіти гданським нафтопереробним заводом «Льотос». Зірвано також контракт на продаж міжнародній компанії з російським капіталом електроенергетичного консорціуму «Долішня Одра».

А найбільшим за останній час російським капіталовкладенням у Польщі є спорудження компанією "Лукойл" мережі автозаправок вартістю 55 мільйонів доларів.

Матеріали до теми:

• ЄС закликає Росію і Білорусь стати надійними енергетичними партнерами.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG