Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція: хто її уособлює, яка вона, якими засобами діятиме?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народні депутати України Юрій Артеменко (“Наша Україна”) та Анатолій Семинога (БЮТ).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Радіо Свобода: Спільне голосування БЮТ з антикризовою коаліцією щодо подолання президентського
Ведучий: Кирило Булкін
вето на Закон про Кабмін викликало обурення “Нашої України” і вкотре поставило питання про те, якою є нині українська опозиція? Хто має право називати себе так? Яку мету переслідують опозиціонери? Якими засобами готові діяти?

Про все це поговоримо у ході нашої бесіди.

Спочатку хотілося б почути вашу відповідь на таке запитання. Хто сьогодні є опозицією в Україні? Зокрема, чи зараховуєте ви свою політичну силу до опозиції? Анатолій Семинога: Якщо говорити про парламентську опозицію (мабуть, про неї мова йдеться), то я вважаю, що сьогодні єдина політична сила, яка представляє опозицію, це є БЮТ, який в принципі послідовно відстоює ті інтереси, ту програму, з якою він переміг на виборах до парламенту.

Юрій Артеменко: За визначенням, в парламенті опозицією є БЮТ і “НУ”.

Але, на жаль, непослідовні дії як БЮТ, так і “НУ”, я мушу сказати, не дають мені права казати, що це є послідовна опозиція.

РС: Якими є головні цілі ваших фракцій як опозиційних?

Анатолій Семинога: Перш за все, задача кожної опозиційної політичної сили – це контроль влади і корегування зовнішнього курсу і внутрішньої політики в нашій державі відповідно до тих обіцянок, які давалися на виборах нашим виборцям.

А як працювати? Раніше опозиція могла працювати лише де? На мітингах, на вулицях або, вибачте мені, свистіти біля трибуни ВРУ, блокуючи таким чином рішення ВРУ.

Сьогодні в руки опозиції дається реальний інструмент роботи і в сесійній залі, і в Кабміні, і в суспільстві. Цей інструмент дає змогу дійсно суттєво впливати і корегувати політику нашої держави. Це прекрасна можливість сьогодні контролювати владу!

Таким чином сьогодні дві практично рівноцінні інституції, опозиція і влада, будуть співпрацювати і будувати демократію в Україні.

Саме будувати демократію, а не те, що відбувалося до цього: перетягування повновладних повноважень від Секретаріату Президента до Кабміну.

З цього перетягування державі користі ніякої, бо питання не вирішується, зовнішньої політики немає, внутрішньої політики немає, програми Кабміну немає... Щось таке незрозуміле.

Юрій Артеменко: Я тільки додам, бо бачення в нас спільне. Але в тому тексті законопроекту про опозицію, то мова йде...

Якраз мені більше подобається варіант Партії регіонів, який був поданий, бо там були функції контролю і так далі.

Варіант БЮТ передбачає назву “опозиція”, але фактично перебирає на себе функції влади, користування тими важелями, які є влада.

Якщо подивитися європейську практику, то просто нонсенс існування такої версії законопроекту.

Анатолій Семинога: Абсолютно не погоджуюся з таким тлумаченням. У мене тут перед очима лежить, скажімо, аналіз закону...

РС: Там про Рахункову палату, зокрема, йшлося...

Анатолій Семинога: Рахункова палата і опозиційний Кабмін, і опозиція має право виступати у ВРУ, формувати порядок денний одного дня сесії, винести ті питання, які не розглядаються, і інші інструменти...

РС: Якраз про Рахункову палату у більшості, власне, були закиди, що це є перебирання на себе вже якихось повноважень влади.

Анатолій Семинога: Ні, це не повноваження.

Рахункова палата – це орган ВРУ, який контролює фінансову діяльність Кабміну, виконавчої влади. Це буде абсолютно правильно, оскільки у нас сьогодні є коаліція, яка формує Кабмін. Кабмін коаліція контролювати не може, тому це абсолютно закономірно, що буде робити опозиція. Опозиція буде давати оцінку роботи саме фінансовому напрямку Кабміну.

Я вважаю, що це абсолютно логічна норма цього закону.

РС: Всяка опозиція ставить своєю метою потім прихід у владу.

Так от, боротьба за яку посаду тепер стає пріоритетною: за президентську чи за прем’єрську? Адже Прем’єр має більше повноважень.


Анатолій Семинога: Я не погоджуся з тим, що сьогодні посада Прем’єр-міністра набагато привабливіша, ніж посада Президента. Президент сьогодні має достатньо повноважень, він має великі повноваження, з допомогою яких він може сьогодні впливати на політику в Україні. На жаль, він не користується цими повноваженнями.

Чому? Це питання, мабуть, до “НУ”. Скоріш за все.

РС: Юлія Тимошенко буде намагатися стати наступним Президентом?

Анатолій Семинога: Я переконаний, що вона стане наступним Президентом.

РС: Пане Артеменко, яка посада є пріоритетною? За яку буде боротися “НУ”?

Юрій Артеменко: Я думаю, що після прийняття закону про Кабмін, якщо він, не дай Боже, буде ухвалений (ви знаєте, що вето накладене), всі парламентські партії і люди заплуталися, що важливіше: позиція Президента або Прем’єра.

Я думаю, що крапки тут розставить КСУ, який проведе правову експертизу прийнятих законів. Тільки тоді на чистоті ми будемо бачити, що важливіше: посада Президента чи посада Прем’єра.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG